Посланикът в Бразилия: МВнР не работи

OFFNews Последна промяна на 12 ноември 2013 в 08:29 3522 8

Президентът на Бразилия Дилма Русеф и посланик Чавдар Николов
Президентът на Бразилия Дилма Русеф и посланик Чавдар Николов

 

"Със сигурност това е обида към мен, тъй като аз съм, може би, най-опитен дипломат в системата и виждам, че просто много бързо министерството губи почва под краката си, не виждам нагласа за работа в полза интересите на страната".

Това заяви в интервю за БНТ отстраненият посланик в Бразилия Чавдар Николов по темата със завръщането на Гълъбин Боевски.

Николов бе категоричен, че е отстранен неправомерно, защото обвиненията на външния министър Кристиан Вигенин не са доказани.

Дипломатът обясни, че е разбрал за казуса с Боевски от БНТ и е получил обаждане от България. Николов изрази учудване за бързата процедура, с която Боевски е бил върнат в България.

"Получихме по имейл съобщение от зам.-директора на затвора, в който се е намирал, че Боевски е бил изведен от затвора. Нормалната процедура в такива случаи е едноседмичен срок, а той е бил изведен от страната за три часа и половина. Няма друг подобен случай, те са искали по максимално бърза процедура да изведат лицето", каза Николов.

Той обясни, че в Бразилия работят двама дипломати, които имат само секретарка, нямат служебни автомобили, не им се полагат и командировъчни. Николов сподели, че най-често разбира за състоянието на българските затворници косвено - чрез други българи, които имат възможност да отидат лично до затворите.

Според отстранения посланик пропуските по случая Боевски са можели да бъдат избегнати, ако между България и Бразилия е имало сключено споразумение.

"Да се започнат преговори по сключване на няколко спогодби в правната област, които да регулират всички моменти, касаещи доста голяма група български граждани, намиращи се в почти всички затвори на Латинска Америка. Ние не само сме направили такова предложение, ние сме изпратили три договора с Бразили с две други страни-членки на ЕС - Португалия и Полша. Правосъдното министерство те са имали информация какво другите страни са включили в договорките", каза Николов.

Минути след разговора с Чавдар Николов в студиото на БНТ бе вицепремиерът Зинаида Златанова. Тя обвини дипломата, че е полагал специални усилия за Гълъбин Боевски, тъй като той е бил член на ГЕРБ.

"При кзуса "Боевски" се чудим дали говорим за шампиона или за осъдения трафикант. Защо от всичките над 150 осъдени българи, повече от които - за наркотрафик, той толкова активно работи за казуса "Боевски"? Защото е шампионът, защото е бившият член на ГЕРБ или защото е бивш кмет на ГЕРБ. Той твърди, че много активно е работил, включително по споразумението за страните", каза Златанова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.11 2013 в 21:38

+++
Ама без избесването. Само каторга им стига. Хем най-накрая ще са полезни малко... :)

12.11 2013 в 15:01

Е как да работи с такъв мишок като министър, комунист и с такова шармантно име даже... :) :)

12.11 2013 в 11:59

Тази сутрин по Канал 1 Златанова показа и чете въпросното писмо, пристигнало в края на октомври. Казва се, че процедури са започнали. В най-добрия случай - ще ни глобяват /главно общините/. Като крайна мярка - блокиране на цялата програма. Причините са познати от 24 години насам - краде се като за последно и се уреждат свои хора. Част от проектите обаче, са от 2008 и 2009 - отпреди управлението на Борисов. Не че има някаква разлика...

12.11 2013 в 11:54

"...доста голяма група български граждани, намиращи се в почти всички затвори на Латинска Америка"

12.11 2013 в 10:16

Аман вече. Вместо да си вършат работата само герб им се привижда.
Няма ли най после всички хора в тази държава да им стане ясно, че България ще се оправи само ако избесим всичките обитатели на народносто събрание?

12.11 2013 в 09:33

Все пак си признава патката, че е заради омраза към ГЕРБ цялата дандания!

12.11 2013 в 09:31

Зинаида лъжкинята да каже, защо излъга за наказателните процедури по програма Околна среда. Лъжлива овчарка.

12.11 2013 в 09:09

Вагинин да си подава оставката.