Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Отзованият заради Боевски посланик съди Външно

Александра Маркарян 09 ноември 2013 в 15:13 2039 3

Чавдар Николов Снимка: Нова тв
Чавдар Николов Снимка: Нова тв

 

Отзованият заради Гълъбин Боевски посланик на България в Бразилия Чавдар Николов ще съди Външно министерство.

Това обяви самият Николов чрез отворено писмо, цитирано от Нова тв.

"Не предполагах, че ще се обърна към Вас чрез медиите, но Вие не ми оставихте избор", с тези думи започва писмото на посланика в Бразилия до външния министър Кристиан Вигенин. 

Дипломатът пише, че аргументите му по случая "Боевски" не са били взети под внимание, нито им е била дадена публичност.

Целта на предприетите срещу мен дисциплинарни действия е да изместят фокуса от истинския проблем - защо Боевски и много други български граждани, осъдени за наркотрафик в Бразилия и не само там, а се връщат в страната като свободни граждани преди края на присъдите, пише той.

Отговорът на този въпрос според Чавдар Николов е следният:

„Гълъбин Боевски се връща предсрочно, защото посолството си е свършило работата – да съдейства на защитата на осъдения в рамките на своите компетенции и съгласно указанията на ръководеното от вас министерство в тази насока, като конкретно в този случай те са над 100.”

Отзованият посланик обвинява външния министър Кристиан Вигенин за липсата на правна база, по която и у нас да продължи съдебното преследване срещу хора като Гълъбин Боевски. Дипломатът отговаря на конкретните обвинения, че не е информирал София за завръщането на Боевски. Накрая доскорошният ни посланик в Бразилия пише, че ще търси правата си по съдебен път.

Дипломатът изтъква още, че има много по-голям опит от външния министър Кристиан Вигенин, който е взел решението за отстраняването му.

Чавдар Николов бе наказан дисциплинарно с предсрочно прекратяване на задграничния му мандат. Мотивите на министъра на външните работи са, че действията на посланика при процедурата по експулсиране на Гълъбин Боевски са в нарушение на закона. Освен това, с действията си той е уронил престижа на държавната служба, в частност на дипломатическата служба.

Междувременно, от Министерството на външните работи уточниха, че решението за отзоваването на Чавдар Николов е взето след изслушването му пред дисциплинарен съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews