Петков, Цонев и Пеевски си крещят на първия ред в НС заради избора на подуправител на НЗОК

В секретното деловодство е постъпил доклад на ДАНС срещу единствения издигнат кандидат Момчил Мавров, съобщиха ПП-ДБ

Ружа Райчева 30 ноември 2023 в 10:25 5775 5

Кирил Петков, Йордан Цонев и Делян Пеевски се карат в пленарната зала

Снимка Стопкадър БНТ

Кирил Петков, Йордан Цонев и Делян Пеевски се карат в пленарната зала

В Народното събрание се разрази скандал, който започна от първия ред на парламента, където депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски се разкрещяха на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заради избора на подуправител на НЗОК. 

Тази сутрин депутатите вкараха точката за избора на нов подуправител на Националната здравноосигурителна каса. Единствената кандидатура е тази на проф. Момчил Мавров, предложен от ГЕРБ. 

Според "Възраждане" и "Има такъв народ" позицията на подуправителя не може да бъде избираема. Депутатът от ПП Искрен Митев обяви, че кандидатурата на Мавров ще бъде приета заради "Възраждане", които подкрепиха изборът му да влезе в дневния ред като първа точка.

Цончо Ганев от "Възраждане" каза, че и без гласовете им точката е щяла да бъде приета, а лидерът на партията Костадин Костадинов каза, че така за пореден път дават възможност на ПП да напуснат правителството, като обявят, че са "патерици на ДПС и ГЕРБ".  

Депутатът от ПП Росица Пандова-Йовкова заяви, че иска да знае дали има прокурорско разследване срещу Мавров за корупция. 

Докато течеше дебатът, на първия ред Кирил Петков, Йордан Цонев и Делян Пеевски се скараха заради обсъжданата точка. Кавгата продължи няколко минути. Лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната заяви, че са се чули грозни думи и поиска 15-минутна почивка, за да се успокоят страстите.

Снимка: БГНЕС/Антон Станков

В почивката "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) дадоха брифинг, на който Кирил Петков заяви, че е казал на Цонев и Пеевски, че никога няма да гласува за кандидат, за когото има съмнение за лобизъм.

"Има доклад в секретно деловодство на ДАНС, който говори срещу кандидата за подуправител на НЗОК. Има съмнения за лобизъм към частни болници и затова ПП-ДБ сме против неговата кандидатура", каза Кирил Петков. 

По думите му всички българи страдат от това, че има хора, които източват и окупират средствата за хората и че в крайна сметка те отиват при определени лобистки групи. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов посочи, че още преди две седмици ПП-ДБ казаха, че са против кандидатурата на Мавров. Христо Иванов също заяви, че точката е влязла в дневния ред с помощта на гласовете на "Възраждане".

"Сега очакваме, че "Възраждане" чрез негласуване ще направят възможно това гласуване. Беше прокарано условие да не се приемат неща с подкрепата на "Възраждане" и това сега ще се случи пред очите ни", коментира Христо Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1905

5

Nichevbu

30.11 2023 в 12:21

Със санкциите по Магнитски ни подсказаха, за нещо, което вече се знаеше. Това обаче не от значение за никой очевидно, шиши се грижи за правата и свободите на гражданите, че чак се заяждат с него. А дали ще доживеем политик, който да не му е основната дейност реваншизъм, се съмнявам.

75

4

230 млрд баксов

30.11 2023 в 11:23

ДПС ибрик ООД Холдинг

голямото ДПС - герб
средното ДПС - възраждане
малкото ДПС - итн

5827

3

pisnamiotmutri

30.11 2023 в 11:11

Хляб и зрелища.

788

2

jorj

30.11 2023 в 10:50

Свинята да внимава, че идва Коледа!

4036

1

lans link

30.11 2023 в 10:42

красота и изящество в позирането за снимка
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика