Петков: Спряхме 850 заема от ББР със среден размер 50 милиона - затова ни атакуват

OFFNews 29 август 2021 в 16:32 8480 4

Снимка government.bg

Оказа се, че най-големият проблем не беше, че аз съм разкрил какво се е правило досега. Има още по-голям: когато сложихме таван от 5 милиона лева за максималния заем, който ББР може да даде, ние реално сме спрели 850 заема, които са били почти одобрени, или са били на финалната права да бъдат дадени. Средният размер на тези заеми също беше над 50 милиона, заяви пред БНР служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Според него това е удар по интересите на ГЕРБ и ДПС: "Защото много от тези средства биха отишли точно в тези фирми."

Тук много ключово е, че никой никога не си слага собственото име зад тези кредити. Както видяхме: спорът за Делян Пеевски, който се отвори от самото начало. Ами да, Делян Пеевски е бил само миноритарен собственик в "Булгартабак" за някакво кратко време, или пък господин Гайтански, неговият адвокат е човекът, който е взел заема. Те никога не играят със собствените си имена, но шансът е че ББР е била готова да даде толкова огромни суми пак в тези размери. И това, че едно е да покажеш стари действия, друго е да спреш нови пари. Тези нови пари щяха да отидат в нови джобове. Така че даже реално някои от действията ни, които ги правихме по най-принципната линия, се оказа, че са имали много по-голям икономически ефект за бъдещето - за спиране на тези пари. И предполагам, че много хора много са ни се издразнили, защото, особено ако са ги виждали тези пари като готови за получаване, изведнъж заради някакъв министър от служебно правителство да бъдат спрени тези пари. Предизвиква страхотна енергия срещу нас, каза Петков. 

Отказът от канадско гражданство

Служебният министър на икономиката повтори, че е подал отказ от канадско гражданство на 21 април 2021 г.

Според него Конституционният съд е единственият, който може да се произнесе по въпроса и трябва да отчете кога българската държава приема отказа за валиден.

Петков е категоричен, че отказът му от канадско гражданство е валиден и към момента няма никакви канадски документи. 

Отново министър или лидер на партия?

На въпроса дали би участвал в следващо служебно правителство Петков заяви, че работата в настоящия кабинет е екипна и продължението би било поемане на отговорност, но няма да се сърди, ако се реши, че оптималното решение е друго. 

Той отказа да отговори дали би се включил в нов политически проект:"В момента съм служебен министър, който трябва да е безпартиен. Останаха две седмици. Имаме енергия да продължим да бъдем част от промяната. Какъв е най-добрият начин да го направим, ще бъде много сериозен разговор не само с нашите съмишленици, но и с нашите семейства, с нашите партньори. Трябва да помислим внимателно, но знаем, че България има нужда от още промяна."

Христо Иванов си стои много добре като лидер на "Да, България", каза Петков и нарече абсурдни твърденията за негови лидерски намерения към тази партия.

Молба към партиите: Приемете бюджета

Много се надявам, че този бюджет ще бъде приет. Всичко друго би било абсолютна безотговорност, каза още служебният министър на икономиката.

"Умолявам всички политически партии, независимо, че явно ще идват избори, да се стегнат и да приемат отговорното решение - този бюджет трябва да бъде приет, преди да бъде разпуснато това Народно събрание."

Има една линия, отвъд която не съм десен човек – 42% от пенсионерите да са под линията на бедност не е ОК за мен, добави Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

4

Хайдут

30.08 2021 в 21:10

Има ли толкова пари в тази банка? Тия милиарди за нищо ги нямат! Да не се е объркал нещо, Кирил Петков, че противниците му само това чакат? Според мен трябва да е по конкретен, когато казва такива неща и да излиза с документи, закона му забранява единствено да разкрива имената на фирмите, но може да разкаже повече какви са тия кредити и за каква дейност, както и откъде такива милиарди в тая банка? Така, или иначе, противниците му ще го попитат...
 
X

Подкастът на OFFNews