Петков след края на дебатите: Правителството има 'План Б' при успешен вот на недоверие

Йорданка Веселинова 21 юни 2022 в 19:41 5542 4

Архив

Снимка БТА

Кирил Петков

Правителството има "План Б" при успешен вот на недоверие - това е първият мандат, който президентът Румен Радев трябва да връчи на "Продължаваме промяната", заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти след края на дебатите по вота на недоверие.

Той добави, че ако кабинетът падне, то останалите 7 дни, какъвто е срокът ПП да изпълни мандата за съставяне на ново правителство, ще бъдат използвани за разговори с депутати от ИТН.

Утре точно в 19:10 ще бъда гласуването и тогава ще стане ясно дали кабинетът ще остане на власт.

Петков бе категоричен, че преговори няма да се водят с ГЕРБ и ДПС, защото това би означавало да излъжат избирателите си. Той добави, че подкрепа няма да се търси и от "Възраждане" - заради исканията им за излизане от ЕС, НАТО, както и за сваляне на санкциите срещу Русия.

Костадинов се самопокани във властта и постави 5 условия, за да се включи в управлението

Премиерът обаче смята, че "в ИТН има свестни хора, които в момента се страхуват и се чудят дали и как да вземат правилното решение".

Петков коментира и продължилите точно 8 часа дебати по внесения от ГЕРБ-СДС вот на недоверие. Според него аргументите на опозицията са били безсмислени и без тежест. 

По думите му ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане" искат да ги свалят заради активната борба с корупцията.

Министър-председателят изтъкна за пореден път, че ще отиде на срещата на върха на лидерите в ЕС в Брюксел, която ще се проведе на 23 юни (седем дни преди края на френското председателство на Съвета на ЕС), и няма да промени българската позиция, ако до този момент няма решение на парламента. Той обаче не уточни дали визира становището на парламентарната комисия по външна политика, която ще заседава утре, или на НС. 

"Аз си държа на думата", заключи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

3

pisnamiotmutri

21.06 2022 в 22:13

Утре за в 18часа участие се заявили над 20 хиляди. И ние отиваме. Трифонов само повтаря че другите лъжат, а той една истина не каза. Усеща се притеснение в мафията щом дпс и възраждане се обединиха не само при гласуване, а и на протест

10298

2

AntiZ

21.06 2022 в 21:26

Льольо sv, как оцеляваш с копейки? Я виж как се прави лада в твоята рашка кочина:
Карате го на акумулатори, но руски!И като всичко руско, то се скапва.
https://t.me/MirovichMedia/2702
 
X

Да помогнем на украинските деца!