Пети провал след 50 часа заседание: НС отново без председател (обновена)

Вместо да се влошава, положението става безнадеждно, обобщи ситуацията Вежди Рашидов

Йорданка Веселинова 21 октомври 2022 в 11:04 4287 2

НС

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Депутат в пленарната зала на парламента се държи за главата. Трети ден НС не може да си избере председател

След 5 процедури и повече от 50-часово първо заседание депутатите отново се провалиха в избора на шеф на 48-ото Народно събрание. Така за трети ден работата на парламента остава блокирана.

Днес до балотаж отново стигнаха Кристиан Вигенин, БСП, и Йордан Цонев, ДПС. Нито един от тях обаче не прескочи бариерата от 121 гласа. В момента депутатите са в 30-минутна почивка. Кристиан Вигенин няма да участва в надпреварата отново. Предстои да стане ясно дали ще има нови номинации.

Рано тази сутрин без дебат за пети пореден път бяха приети процедурните правила за избор на председател. След това парламентарните групи направиха своите номинации. ДПС издигна Йордан Цонев, "Възраждане" - Цвета Рангелова, а БСП - Кристиан Вигенин.

Минути преди гласуването Вигенин излезе на трибуната и заяви, че с действията си депутатите предизвикват подигравки, а парламентът е на път да се обезсмисли напълно: 

"Блокажът на парламента работи за тези, които се опитват да докажат, че парламентът е ненужен. Ние сме напът да убием парламента."

Той предложи нова формула - зам.-председателите от ГЕРБ-СДС и ПП да са винаги до него на трибуната, а останалите да се редуват. Относно дневния ред, определянето на който е едно от най-важните правомощия на шефа на НС, той обеща, че ако бъде избран, то ще запознава с проекта председателите на всички групи, а решението ще се взима в зала.

Вигенин заяви още, че това е последното гласуване, в което участва, като ако не се стигне до решение, ще си направи самоотвод. Опонентът му Йордан Цонев от ДПС също излезе на трибуната и заяви, че блокажът на парламента се дължи на конфронтацията между партиите.

"Смятат ни за луди", обяви той и призова парламентарните групи най-сетне да стигнат до решение.

След това на трибуната излезе и Десислава Атанасова от ГЕРБ, която обяви, че ако сега БСП говорят за парламентаризма, то преди две години твърдяха, че парламентът е на улицата. (В този стил бяха изказванията на левицата от лятото на 2020 г. - б.а.)

"Г-н Вигенин, не се притеснявайте, няма да Ви изложим на риск", обърна се тя към депутата от БСП, индиректно казвайки му, че групата на ГЕРБ-СДС няма да го подкрепи.

"Ако няма кандидат, който можете да подкрепите, предложете друг такъв", обърна се към групите съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Петър Петров от "Възраждане" пък поиска проверка на кворума, при която кворумът бе 223 души - не се регистрираха всички депутати от "Български възход". Депутатите на Стефан Янев отново напуснаха залата.

При гласуването Цонев събра 103 гласа "за", Вигенин - 73, а Рангелова - 27. На балотаж отидоха Цонев и Вигенин, при която депутатът от БСП събра отново 103 гласа, а Вигенин - 75. Тези гласове не им стигнаха, за да прескочат прага от 121 гласа. Така и тази процедура се провали.

"Сега, уважаеми колеги, се намираме там, където свършва началото на кръга. Вместо да се влошава, положението става безнадеждно", обобщи задънената ситуация почетният председател на парламента Вежди Рашидов." 

Последва 15-минутна почивка, която продължи час. Междувременно се проведе и председателски съвет, по време на който е предложено решение. В момента председателите обсъждат идеите с парламентарните си групи. След 15 минути ще се проведе нов съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5426

2

Бай Пешо от Перни 6

21.10 2022 в 15:08

Резил. Какво началшоп само на този парламент.

1017

1

IvoIvo

21.10 2022 в 12:01

Влизаме в рекордите май май...
 
X

Да помогнем на украинските деца!