Патриотичният фронт поиска касиране на вота от Турция

OFFNews Последна промяна на 18 октомври 2014 в 18:05 4722 2

„Патриотичният фронт – НФСБ и ВМРО“ поиска касиране на изборните резултати от секциите в Турция.

Коалицията от националистически формации призова президента Плевнелиев да сезира Конституционният съд да се произнесе относно законността на избора на избраните за народни представители в 43 НС от ДПС.

Ако резултатите от турските секции бъдат обявени за недействителни, то своя страна това ще доведе до промяна на крайния изборен резултат, заявяват от ПФ.

Те се мотивират за искането си както с данни за нарушения по време на вота в Турция, така и с грешки на Централната избирателна комисия и практики за купуване на гласове от ДПС у нас.

Намираме, че изборният процес протече при груби, съществени и многобройни нарушения на Конституцията и ИК в условията на лоша организация, грешки и неподготвеност на избирателните комисии, което води до опорочаване на волята на избирателя и е основание да се иска от Конституционния съд да обяви избора на посочените народни представители от Четиридесет и третото Народно събрание за незаконен, се казва в жалбата.

Намираме, че вотът, подаден в секциите, открити в Република Турция трябва да бъде касиран и резултатите от там да бъдат обявени за недействителни, което от своя страна ще доведе до промяна на крайния изборен резултат. Нещо повече - подаденият там вот формира по-голямата част от вота в чужбина, заявяват още от ПФ.

В жалбата подробно е описано видяното от наблюдателя на сдружение „БГ Патриот" Георги Балчев, кандидат-депутата Иван Банчев и застъпника Стефан Христов в турския град Чорлу.

От ПФ твърдят, че в Чорлу човек, който по-късно се оказва застъпник на ДПС, давал наставления на секционната комисия. Под негов контрол протичал и самият изборен процес - гласоподавателите първо подписвали декларации с предварително нанесени от друг човек лични данни, а след това отивали в тъмната стаичка. Стигнало се до скандал и заплашване на наблюдателя с полиция.

Отбелязват се и други нарушения - плакати в близост до секциите, нереалистично много гласували, както и хора, дали вота си на няколко пъти - според ПФ няма механизъм, който да гарантира, че дописаните в списъците в чужбина ще пуснат бюлетина само веднъж.

Освен това, в жалбата се напомня за големия брой наблюдатели на фондация „Младежка толерантност", регистрирана на адреса на ДПС. Според националистическото обединение, това буди „основателни съмнения за скрито купуване на гласове".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.10 2014 в 16:11

СРАМ, СРАМ и пак СРАМ.Мила Българио! Господи, защо поне малко не помогнеш на българите

18.10 2014 в 21:44

9/9, 13/13, 7/7, 22/22, 18/18, 18/9 Касирането не е нужно - всички купуваха. Реалната избирателна активност ако не броим Турция е под 25%