Първанов убеден, че пак може да се кандидатира за президент

От АБВ щели да отговарят с рози на нападките на БСП

ОFFNews 25 май 2016 в 14:32 7196 18

"Конституционният текст според нас си има тълкование, което позволява на човек, който е бил два мандата и след това е престоял на резервната скамейка, да се кандидатира отново".

Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов пред журналисти в парламента по повод предстоящите в края на годината президентски избори.

Той обаче подчерта, че това не означава, че се кандидатира за държавен глава. "Опциите са отворени", каза той.

Първанов подчерта, че АБВ няма никакво намерение да събира 48 депутатски подписа, за да пита Конституционния съд (КС) дали евентуално може да се кандидатира за държавен глава.

Лидерът на АБВ коментира и нападките към партията му от страната на БСП през последните дни. "Аз чух доста закачки и хапливи реплики в последните дни, но ние ще отговорим с любов - на всяка остра реплика ще подаряваме по една червена роза", каза той.

Той беше в парламента, за да разговаря с част от парламентарната група на БДЦ за възможността за обща президентска кандидатура. По думите на Първанов на срещата са били от "Народен съюз", “Движение Гергьовден”, Земеделския съюз "Александър Стамболийски", Обединен блок на труда (ОБТ), „Българска партия либерали“ и ГОРД. На разговорите не са присъствали представители на партия БДЦ (бившата "Лидер") на Христо Ковачки.

"Това е един формат, който си общува от известно време", каза той. 

Първанов обясни, че разговорите с тези партии не означават, че не са възможни разговори и вляво.

По думите му обаче дори да започне диалог в лявото пространство, то общуването и взаимодействието в центъра ще продължи.

"Това оформяне на третия път, което аз условно наричам движение "Третия път" - това не е име, а наистина е посоката. То е различно от двата полюса, които в момента има в българката политика", обясни той.

На излизане от срещата Румен Йончев ("Народен съюз") определи Първанов като "една много силна кандидатура за президент". Първанов благодари и заяви, че оценява "това, което казват нашите приятели и партньори". 

Лидерът на АБВ обясни, че с партиите от днешната среща щели да имат общи законодателни инициативи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10812

16

Скандинавец

25.05 2016 в 19:43

Спомням си президентските избори през 2006. Гоце се "конкурираше" с още няколко "кандидати". Т.нар. "сини" или "десни" издигнаха неизбираем човек, познат трик от местни избори в провинцията. Имаше и агент Николай, чието досие беше показано точно тогава.
Черешката на тортата беше показването за първи път на досието "Гоце". Чудих се защо го направи мафията. Вероятно за да експериментира колко тъп е народа. Ами тъп се оказа. Президент стана Гоце.
...
Сега същиат играе ролята на "кандидат за президент". Вероятно в услуга на друг от трупата.
...
Такива ми ти работи

17439

15

мнение от IP

25.05 2016 в 19:02

"Третият път" е Бареков тип политика. Всичко можем да обещаем, всякакви "ценности"?? можем да имаме. Да се гушнем всички? Не искате.... Да си намерим временен враг, ако пък толкова държите....Ще се самоопределяме като център-ляво, може пък в името на България да управляваме и с център-дясно.. Какво му плащаш?

10564

13

ultra-73

25.05 2016 в 16:39

Всичко зависи от ГЕРБ, за добро или зло, т.е. е от изключителна важност как ще постъпят те при тяхната президентска кандидатура! Ако искат да останат и да бъдат припознавани като партия от десноцентристкия спектър, би следвало да предложат човек, който поне в същата степен, както Р. Плевнелиев, стои на твърди проевропейски и пронатовски позиции, ако предложат розова кандидатура, от сорта на Маргарита Попова, ще означава, че в България са взели превес проевразийските сили, което ще бъде много жалко и ще означава началото на края на демократичното развитие на страната!

13056

11

Какавидков

25.05 2016 в 16:23

Агент Гоца ще направи едно добро дяло ако се кандидатира“ Ще обедини мало и голямо срещу себе си.
Изглежда сирещнака е забравил че стана президент като по-малкото зло на Сидеров.

12019

10

the cowboy

25.05 2016 в 16:12

"резервна скамейка" - и тоя почна като Баце с футболната терминология. Само че СССР отдавна нямат национален отбор, тъй че бегай обратно в дупката, от която си изпълзял... Ако обичаш! Там ще ти е най-добре с останалите гномове!