Ексклузивно Изборът на нов патриарх ще е между Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

Първан Симеонов: На изборите има две неясноти - кой ще е втори и кой ще е над чертата

Трендът е "Възраждане" да излязат втори, заяви социологът

OFFNews 07 юни 2024 в 15:32 3566 2

Първан Симеонов

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Първан Симеонов

"Има неяснота кой ще е втори. Има неяснота около чертата. Има възможност отвсякъде да избие създалото се напрежение. (...) Има поредица от малки формации около известни личности, които са трудно прогнозируеми, например партия "Величие". Това, което личи е, че има търсене за ново."

Това заяви пред БНР изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов по повод последното проучване на социологическата агенция, излязло тази сутрин.

С "не подкрепям никого" ще гласуват между 3 и 4% от избирателите. По думите му безизходната и патова ситуация води до набъбване на други опции. "Има такъв народ" са на ръба да влязат в Европейския парламент. Структурата на вота ще се реши буквално в последните дни преди изборите.

Според социолога под повърхността работи има и друг ключов фактор - близките дистанции между формациите вероятно ще мобилизират техните електорати.

"Ако "Възраждане" излязат втори, което е трендът в момента, ще има още едно основание да се мисли за формация, която да гарантира стабилността. Това ще бъде разказът. Ако се потвърди ръстът на малките, ще се потвърди какво мисли обществото", каза той.

Първан Симеонов прогнозира, че ако ПП-ДБ бъдат поканени в следващото управление и кажат "не", то това би било оправдание за Борисов да се обърне повече към ДПС.

"Това, което се случва с ПП-ДБ, не трябва да се преживява като политическа драма. Логично би било, когато по-балканските и консервативни сили вземат мнозинство, по-западните да останат в опозиция", коментира политологът.

Повече партии в парламента оставят повече място за маневри. Комбинациите са много, но няма да са въпрос на аритметика, а на легитимност пред обществото, обобщи Първан Симеонов.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    800

    3

    Колко е заплатата на директор на Галъп ? И аз искам да тегля черти и да си купувам от скъпия кашкавал. Колко е заплатата?
    Дано дано дано. Директорче в скъпо сукно и коприна
    Да добие мозъкът на Хегел от стара картина

    -985

    2

    Козин Човков

    07.06 2024 в 15:42

    На изборите има два проблема - първият, кой лъже повече, Колю или Първан, и вторият, дали на сополивото чалгарско хлапе ще му изхвръкне з.дникът от парламента.

     
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II