Съдът отхвърли искане за временен синдик на КТБ

OFFNews 12 март 2015 в 15:08 2641 0

Съдът отхвърли искане за временен синдик на КТБ

Софийският градски съд (СГС) отхвърли искането на Фонда за гарантиране на влоговете за назначаване на временен синдик в Корпоративна търговска банка (КТБ).

Искането беше внесено след вчерашното изявление на премиера Бойко Борисов пред парламента, който заяви, че правителството ще предложи синдик. Това обаче законово не е регламентирано. 

Със свое определение съдия Иво Дачев е отхвърлил искането на Фонда. Мотивите му са, че в Закона за банковата несъстоятелност не е предвиден временен синдик. Според съдията няма как да бъде назначен синдик преди да бъде открито производството по несъстоятелност на банката и имуществото на банката се пази от квесторите. Вчера премиерът Борисов обаче се оплака именно от тях, като изрази опасения, че имуществото на банката се изнася и разпродава. По този начин държавата няма да може да си върне парите, които изтегли като заем, за да изплати гарантираните влогове в КТБ.

Делото за фалита в СГС беше спряно, докато ВАС не се произнесе окончателно по законността на решението на БНБ за отнемането на лиценза на КТБ. По-рано днес шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев обясни пред журналисти, че е готов той да поеме делото за несъстоятелността на банката. ВАС до момента е разгледал 40 дела с жалби срещу отнемането на лиценза на банката, но те трябва да преминат по съответния ред на две съдебни инстанции. 

"Забавяне няма", категоричен бе Колев, който каза, че е прочел внимателно изявлението на Борисов, съобщава "Правен свят". "Не мисля, че имаше толкова сериозни критики", каза още председателят на ВАС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови