Парламентарна демокрация в действие: Премиерът решава да има ли изненади при гласуване на оставките

OFFNews 11 септември 2018 в 12:29 3212 0

Парламентарна демокрация в действие: Премиерът решава да има ли изненади при гласуване на оставките

„Изненади може да има само ако аз искам.” Така премиерът Бойко Борисов е коментирал пред журналисти дали при предстоящото гласуване на оставките на тримата министри в парламента очаква да има изненади и депутатите да не се съобразят с рокадите в кабинета.

Коалиционните партньори в правителството - Обединени патриоти, както и депутати от ГЕРБ първоначално заявиха, че не са съгласни оставките на министрите.

Първоначално лидерите на "Атака" Волен Сидеров и на ВМРО Красимир Каракачанов заявиха, че първо трябва да станат ясни причините за катастрофата край Своге, в която загинаха 17 души, и след това да се търси вина в тримата министри Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков.

След среща на коалиционния съвет в понеделник обаче позицията им е, че все пак ще гласуват за оставките им. 

От НФСБ пък са категорични, че няма да подкрепят оставките, но пък в същото време били съгласни с новите предложени имена за освободените министерски кресла.

Преди дни и председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че депутати от ГЕРБ не са съгласни с оставките на министрите. 

Във вторник премиерът Борисов даде да се разбере, че парламентът ще приеме оставките на министрите. 

"На мен ми е най-мъчно, че сменям тримата министри, защото съм ги отгледал от деца в партията", заяви Борисов, цитиран от "Фокус". Той посочил, че с Ивайло Московски и Николай Нанков имал прекрасни отношения.

„Но такава е ситуацията, ние не сме от БСП”, добавя Борисов, а на въпрос преодоляна ли е външната и вътрешната съпротива от ГЕРБ и коалиционните партньори, той заявил, че никога не е имало такава.

„Това е, че някой си казва мнението и в една такава коалиция всеки има мнение и е прав за себе си. Нали виждате как синхронизирано се говори от няколко места - от БСП и от президентството. По една и съща тема с едни и същи думи. Това е чул Волен или това мисли - това е казал”, казал Борисов.

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви по-рано днес, че не очаква премиерът да бъде бламиран "нито членовете на ГЕРБ, нито от някой друг". Той обясни, че преди оставките да бъдат гласувани в парламента, те били съгласувани от коалиционните партньори. Той е категоричен, че внесените от премиера кадрови промени в правителството ще бъдат подкрепени от ГЕРБ. 

„В партията нямаме притеснения относно решението, което е взел премиерът,“ обясни той. „Поели сме ангажимент заедно с председателя на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров тези оставки да минат, колкото се може по-бързо и да бъдат приети новите министерски имена“, уточни председателят на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови