Оставка от Борисов и извинение от Меркел, поиска Първанов заради Бокова

Антония Чорева 06 октомври 2016 в 10:45 10157 6

"Я че си запалим къщата, та да изгори къщата на комшията". С тази поговорка от неговия роден край лидерът на АБВ Георги Първанов коментира ситуацията, в която изпадна България при избора на генерален секретар на ООН. По думите на Първанов правителството е постъпило точна така, като е сменило в надпреварата в последния момент Ирина Бокова с Кристалина Георгиева и "цялата работа е била да се провали Бокова, без да се мисли за дипломация".

И... "ако има достойнство министър-председателят трябва да поеме политическата отговорност и да си подаде оставката", каза Първанов и добави, че оставката на Борисов е "мъжкият и достойният отговор в такава ситуация".

Освен оставката на премиера Бойко Борисов, Първанов поиска и оставката на външния министър Даниел Митов, както и на самата Кристалина Георгиева, която незабавно трябвало да бъде оттеглена от Европейската комисия. "Как ще работи, как ще ги гледа там в очите", попита риторично Първанов.

Георги Първанов стигна дори и до отговорност до канцлера на Германия Ангела Меркел. "Не мога да поискам отговорност от Меркел, но ако е съпричастна, трябва да се извини или поне това да сторят нейните питомци в България", категоричен е той.

Георги Първанов коментира и факта, че Кристалина Георгиева е станала 8 в надпреварата за шеф на ООН, а Бокова е втора, сред фаворитите. "И сам войнът е воин", каза пак с поговорка лидерът на АБВ и добави, че Бокова е защитила името си и дипломатическите си умения въпреки позицията на нейната държава.

Първанов добави, че Кристалина Георгиева е била личната номинация на премиера Бойко Борисов, на външния министър Митов и на някои среди в Европейската народна партия. Той е сигурен, че ако не е била смяната на кандидатурата на българската държава, то Бокова е щяла да стане генерален секретар на ООН, особено както се е говорило, че новият шеф трябва да е жена от Източна Европа. За генерален секретар в крайна сметка беше избран португалецът Антониу Гутериш. След избирането му и след като стана ясно каква е класацията в гласуването и че Бокова е втора, тръгнаха слухове, че португалецът може да избере именно нея за вице. "Ако това се случи, ще е признание към качествата на Бокова като дипломат", коментира Първанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови