Осман Октай: Сидеров е част от сценарий за пасивен електорат

OFFNews 27 октомври 2015 в 08:46 6882 4

Осман Октай: Сидеров е част от сценарий за пасивен електорат

Случките с Волен Сидеров от последните дни и конкретно в изборната нощ, са част от сценарий за обезсърчаването на обществото, което да премине във "фазата на пасивността".

Това обясни пред Нова тв бившият шеф на предизборния щаб на ДПС Осман Октай. Според него в цялата картина се вписва и драмата в зала "Арена Армеец".

"Всичко това е част от саботирането и отвращаването на обществото. Минаха границата на агресията и отвращението и хората преминаха във фазата на пасивността", обясни Октай, според когото процесът тече още от началото на 90-те години.

Той даде пример с нападението на парламента през 1997 година и искането за оставка на премиера Жан Виденов. Тогава група депутати от опозицията са изкарани от парламента, но вместо да бъдат отведени, са тикнати сред тълпата протестиращи. Това било направено с цел натиск и да не саботират правителството. "Това не ви ли прилича на нощта на белия автобус?", попита Октай. Според него част от този глобален сценарий е и нападението над Ахмед Доган по време на конференция на ДПС преди две години.

"Убеден съм, че Волен Сидеров търсеше този сценарий в петък вечерта и в нощта на изборите. Добре познавам Волен Сидеров, помня кога излезе на политическата сцена и как беше употребен, от както съществува като политически проект. Той търсеше конфронтация и понеже вътре не се получи полицията го изведе", обясни Октай. 

Той е убеден, че предложенията за промени в Конституцията, засягащи депутатския имунитет, няма да минат. 

Октай припомни събитията пред Баня Баши в София при първото правителство на ГЕРБ, когато Волен Сидеров подкрепяше партията на Борисов. Тогава срещу Сидеров отново не са взети мерки. 

"Политически проекти като Волен Сидеров оцеляват с това. Очаквах всички атакисти да са тук пред вашата телевизия. Няма ги, защото са част от цялата схема. Няма нищо случайно. Аз лично съм присъствал на толкова много провокации. Изборите в България се правят с провокации", обясни Октай. 

Той смята, че всичко това "реанимира" ДПС и ролята на партията като подкрепяща властта. "ДПС се превърна в последните 15 години на партия в задкулисието и оцеляване с власт, като показват, че без тях не може. Те неслучайно се възползват от неразбирателството в коалицията, подкрепяйки ГЕРБ, като показват колко е слабо управлението и как не може да се мине без тях", анализира Октай, според когото на местните избори Движението отбелязва крах в някои традиционни за него райони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови