От "Арена Армеец" се излиза само с линейка (снимки)

Ивайло Анев 26 октомври 2015 в 16:28 8628 6

Снимка Сергей Антонов

Носилки и линейки извозват хора, на които им е прилошало от дългото чакане.

Хаос, напрежение, опашки, ограждения, крясъци "оставка", "убийци" и припаднали хора. Така изглежда "Арена Армеец" в деня след изборите.

Членове на секционни комисии чакат часове реда си, за да предадат изборните книжа. Носилки и линейки извозват хора, на които им е прилошало от дългото чакане, а на някои от външните стени е изписано “SOS”, "Заложници".

Хората, затворени в залата където се помещава ОИК-София, разказват, че вътре чували с бюлетини има навсякъде по пода.

Постоянно пристигат близки на стотиците председатели и членове на СИК, които са вътре часове наред. Роднините носят храна, напитки, цигари, някои дори и лекарства за болните си близки.

Един от роднините отвън е и Павел. Дошъл е да донесе храна и цигари на жена си Симона, която е вътре от 3 часа снощи.

„Имат храна и вода, раздават им някакви стари сандвичи, затова ме извика да ѝ донеса малко. Условията вътре са полеви, лежат по земята. Няколко човека са припаднали. Няма никаква организация, затова е забавянето“, разказа Павел.

Баба Цветанка на 71 години е един от членовете на секционните комисии, които имаше късмет да излезе преди да станат 24 часа откакто са влезли. Тя разказа за ужаса, с който се сблъскват всички членове и председатели на СИК при обработването на протоколите от местните избори.

Снимка: Сергей Антонов

"Условията са ужасни. Компютрите бяха прекъснали в един период от време и имаше напрежение. До мен припадна една жена, не беше приятно. Много жестоко. Организацията не беше никак добра", категорична беше тя.

"Няма въздух, няма нищо. Хвърлиха един човал, тежък, пълен с бумаги върху главата на една жена и полицията нищо не направи. Не точно безредици, но хората протестираха. Питахме полицаите "защо се гаврите с нас, пуснете ни", разказа Ралица на 48 години, която е била в секционна комисия в Красно село.

"Трябва да умреш, за да те изкарат с линейка", категорична беше тя.

По думите ѝ хората вътре не са имали никаква информация за случващото се. "Можеше да кажат "налага се да изчакате". Нищо, само мълчат и се трупат полицаите", сподели Ралица, която заяви още, че повече няма да бъде част от СИК.

"Аз съм тук от 1 ч., има хора, които са тук от 22.00 ч. снощи. Номерът на секцията, до която са стигнали при обработването на протоколите е 788. Има още секции, номерата са до 1400-1500. Това според мен ще продължи до довечера. Държавата ни ангажира с над 24 часа труд", каза още тя.

Ангел Симеонов на 65 години не се оплаква от условията, но сподели, че много млади хора, които са вътре ще останат без работа

"Имаше хора плачещи, имаше хора молещи да ги пуснат на работа, имаше хора, които трябваше да си приберат дете от дадено място точно сега", разказа той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови