Организациите на българи в Македония към новата власт: Не правете никакви отстъпки

OFFNews Последна промяна на 05 януари 2022 в 11:14 1237 0

Организациите на българи в Македония призоваха новата власт да продължи категорично и твърдо да отстоява позицията на България по отношение на Македония, за да бъдат гарантирани равните права на хората с български произход там.

Апелираме към Вас, не правете никакви отстъпки по въпроса за нашето равноправие. то не може и не трябва да бъде предмет на преговори, а неговото гарантиране не може да бъде празно обещание за неопределеното бъдеще, пишат организациите в обръщение, адресирано до президента, премиера, председателя на народното събрание и председателите на парламентарни групи.

Конституционната процедура за вписването на македонските българи трябва да започне сега и веднага. Българите трябва да бъдат изрично, равноправно споменати сред останалите части от народи в Конституцията на РС Македония, се акцентира в обръщението.

Публикуваме пълния текст на изявлението:

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ,

На 12 октомври се обърнахме към Вас с призив да защитите решително нашите права като българи в РС Македония, нашето достойнство и съществуване като цяло. Подчертахме, че ключът към бъдещото разширяване на Европейския Съюз трябва да бъде равноправието и добруването на всички народи от региона и на онези части от тях, които по силата на сложната балканска история днес живеят в съседни страни, сред други народи. Припомнихме, че ние, македонските българи, сме именно такава част от народ, която вече десетилетия е откъсната от своята татковина, че сме понесли сме много мъка, страдания и унижения, че оцеляхме въпреки насилствената асимилация, въпреки липсата на така нужната ни през годините подкрепа, с каквато околните държави щедро обгрижват своите сънародници в РС Македония.

Ние, македонските българи искаме да работим пълноценно и равноправно за своята държава, за нейното икономическо, политическо и обществено извисяване, а не като граждани „втора категория“. Това може да стане единствено и само, ако получим конституционни гаранции за нашето равноправие с останалите части от народи, както са вписани в Конституцията на СР Македония. Ние не искаме нищо друго освен равноправие. Ние искаме както всички останали части от народи в РС Македония да се радваме на своя език, традиции, история, паметници и всичко останало, което е свързано с нашата идентичност.

Уважаеми госпожи и господа,

Свикването на новото Народно Събрание и встъпването на новото българско правителство ни дават надежда, че тези наши интереси ще бъдат решително защитени от Вас, като държавни и политически лидери на България, като се има предвид, че над 120 хиляди от нас са и граждани на Р България, на базата на доказан български произход, а други десетки хиляди са в процедура за получаване на българско гражданство.

Ние очакваме от Вас аргументираната и ясна позиция на България, заявявана досега да продължи бъде твърдо и категорично отстоявана.

Апелираме към Вас, не правете никакви отстъпки по въпроса за нашето равноправие. То не може и не трябва да бъде предмет на преговори, а неговото гарантиране не може да бъде празно обещание за неопределеното бъдеще. Конституционната процедура за вписването на македонските българи трябва да започне сега и веднага. Българите трябва да бъдат изрично, равноправно споменати сред останалите части от народи в Конституцията на РС Македония.

Ние не можем да приемем, че добавянето на българите, наред с всички останали народи и части от народи , както сега са изброени в Конституцията може да бъде проблем за когото и да било в нашата държава. Обратното би означавало продължаване на десетилетното политика и практика на дискриминация спрямо нас.

Ние не можем да допуснем, че държавите членки на ЕС не могат да разберат и подкрепят такова наше искане, защото една от основните европейски ценности е равенството на гражданите пред Конституцията и законите на страната.

Уважаеми дами и господа,
Ние, македонските българи, представени от КЦ "Иван Михайлов"- Битоля от Сдружение „Македонско-Българско приятелство“- Скопие, от Сдружение „Трибуна“-Прилеп, от Сдружение „Коридор 8“- Скопие, от Сдружение „Интеракция“- Охрид, Сдружение „Единство“- Кочани и други неправителствени организации на българите в Македония, както и от политическата партия Гражданско демократичния съюз (ГДС), отново се обръщаме към Вас, политиците на съвременна България с призив нашият глас да бъде ясно чут.

Както нееднократно сме заявявали, заявяваме и сега- ние, македонските българи, нашите права, идентичност и история не могат да бъдат предмет на двустранни преговори между София и Скопие. Наше право и задължение пред нашите деца е да имаме своята роля, когато се решава нашето бъдеще.

По време на посещението си в София на 27-ми октомври и срещите си с Вас ясно почувствахме вашата съпричастност към съдбата ни. Очакваме този разговор да продължи за да могат проблемите да бъдат решавани и РС Македония час по-скоро да започне преговори за членство в ЕС.

След броени дни се навършват 30 години от историческия момент, когато България първа в света призна независимостта на нашата нова държава, днешна Република Северна Македония. Ние се надяваме тази годишнина да вдъхнови политиците и обществата от двете страни на границата да се посветят на мъдрост и смирение за да продължим заедно своя европейски път.

Скопие, 4 януари 2022 г.

Люпчо Гьоргиевски- КЦ "Иван Михайлов"- Битоля

Елизабета Найдоска Величкова- Сдружение „Трибуна“- Прилеп

Добре Митрев- Сдружение „Македонско-Българско приятелство“- Скопие

Владимир Перев- Сдружение „Коридор 8“- Скопие

Владо Треневски- Сдружение „Интеракция“- Охрид

Столе Велков- Сдружение „Единство“-Кочани

Петар Колев- ПП Гражданско демократичния съюз (ГДС)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови