След КСНС: България не подкрепя санкции срещу Русия

OFFNews 24 март 2014 в 15:58 2449 2

Участниците в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента се обединиха около тезата, че санкции срещу Русия биха се отразили негативно върху България. 

След заседанието на съвета премиерът Пламен Орешарски заяви, че България е изпратила в ЕС своя предварителна оценка за въздействието върху страната ни при евентуални санкции срещу Русия, тъй като ЕК е поискала такива оценки от страните членки.

"Коментирахме всички възможни икономически рискове и считаме, че на този етап не е голяма вероятността за широкомащабни санкции", каза Орешарски. На въпрос дали страната ни би подкрепила санкции срещу Русия, той отговори: „Ние ще участваме във формиране на европейската позиция, както и досега сме го правили. Често в живота отговорите са между да и не - това означава, че ще формираме европейската позиция чрез участието ни в дебатите на европейско равнище".

Половинчати санкции са в ущърб на България, това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Самият аз съм казвал многократно, че ние сме против половинчати санкции. Тези санкции са в ущърб на България, когато са половинчати, защото ще действат много дълго време. По-добре е да няма санкции, и правителството да вземе решения, участвайки в Европейския съвет, на съответните съвети, и да се опитаме да бъдем посредници за по-бързото решаване на тази криза. За това се съгласих да подкрепим резолюциите, които президентът даде. В енергетиката са най-големи рисковете. Вторите рискове са в туризма, и то не само приходите в туризма. Когато американски, руски бойни кораби кръстосват, милия турист на плажа дали ще му е спокойно? Целият район е в една тежка ситуация", коментира Бойко Борисов.

Очакваме България да участва активно в срещите в различните формати в ЕС, включително да се търси активен диалог. Тази позиция може да бъде определена като възможно най-малкия общ политически знаменател от формулировките. Ще държим да демонстрираме конструктивност и повече от позициите да бъдат споделени, каза зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов.

Оттук нататък има и редица въпроси, които трябва да се обсъждат например за това как България да има по-активна роля, както в рамките на ЕС така и в търсенето на диалог между ЕС, Русия и Украйна. Трябва да поставим повече въпроси по отношение на вътрешно политическа ситуация в Украйна. Когато говорим за въздържане на всички страни ясно да имаме предвид, че тук става дума, както за всички държави, така и за всички вътрешно политически фактори за намаляване на напрежението и противопоставянето; за установяването на принципите на правовата държава и разделението на властите и в този план по нататъчните преговори на ЕС с Украйна за асоцииране включително в съществената- икономическата част на споразумението. Трябва да бъдат провеждани свободни демократични президентски избори, защото трябва да е ясно, че е необходимо България да действа както член на ЕС и НАТО така и да отчита своята специфика в ЕС като славянска и православна страна със специфична роля, за да може да се постигне отчитането на всички страни в ЕС при предприемането на едни или други действия, Това са част от нашите най-важни позиции, които са изразени пред Консултативния съвет, каза Янаки Стоилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews