Quantcast

Орешарски: Актуализацията на бюджета не е нужна, но дава сигурност

OFFNews Последна промяна на 02 август 2014 в 19:16 3457 5

Снимка Орешарски - официален FB профил

Актуализация на бюджета не е необходима и сега твърдя това, както и преди време. Приходите към полугодието са приблизително 46% от планираните. Толкова са били и в последните пет години. Съществува риск да не се изпълнят на 100%, но такава бе картината от 2009 г. насам, коментира от личния си профил във Facebook премиерът в оставка Пламен Орешарски.

Нито една от тези години приходите не се изпълниха съгласно плана. А част от ефектите от мерките за подобряване на събираемостта на приходите се очакват втората половина на годината - мобилният фискален контрол, обратното начисляване на ДДС. Ще се възстановят и средствата, авансирани по европрограми. Има и достатъчно буфери в разходната част. Крайният резултат може да се окаже дори по-добър от заложения в бюджета, пише Орешарски.

От друга страна, от два месеца политическата нестабилност е факт. До края на годината ще работят още две правителства. И на двете един-два месеца няма да бъдат достатъчни да се ориентират в ситуацията и да вземат оптималните решения. В този смисъл предложената от нас актуализация дава по-голяма сигурност за функционирането на публичния сектор, отбелязва още премиерът в оставка.

Относно Южен поток - имаме уведомително писмо, което по същество е първи етап на наказателна процедура. Под критика е междуправителственото споразумение от 2008 г., както и търговете за проектант от 2011 г. и за изпълнител от 2013 година. Министерството на икономиката вече е в диалог с ЕК - изпрати отговори на бележките на Комисията и проведе експертни разговори в Брюксел. В съответствие с призива на ЕК да се преустановят по-нататъшни договаряния до изясняване на ситуацията около досега извършени такива издадох съответни разпореждания както аз, така и министърът на икономиката. Ако някъде по веригата се извършват подготвителни действия, това е различно, написа във Facebook Пламен Орешарски.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.08 2014 в 10:47

Най-странно е, че про-руското Орешарско правителство подписва договори с американците дето ни набутват.....те и с руснаци и американци мелят, стига да има нещо да намажат......

Най-точно БСП и ДПС са антибългарски партии. Тяхната дейност не е нито про-руска нито про-американска, а само антибългарска..

Що ли ми се иска да видя поне една про-българска и про-европейска партия. Все ние сме Българи и сме част от Европа. Нито сме руснаци нито американци....

03.08 2014 в 10:02

САНДО Е ВОЛНИЯТ ГЛАС НА ФОРУМА! САНДО Е №1!

МТЪСНИТЕ ПАРИ НЕ СТРУВАТ! О_САНДОКАЗА: ПАРИТЕ ВИ МИРИШАТ!!!

... хахахахахаха

мъкааааааа...

... ХАХАХАХАХАХАХА

03.08 2014 в 09:52

Ето такива тъпи изказвания наливат вода в мелницата на ГЕРБ. Орешарски не разбра, че не можеш да игаеш хоро на две сватби едновременно. От него чакаме УБЕДЕНИ и убедителни становища, а не мрънкане само и само да си има отвоени вратички за всякакви ситуации. Той ли не знае, че миналата година нямаше проблем с голяма банка, проблем със замразени еврофондове, НЗОК?...Защо ли пропуска неща, които и деата виждат.Експерт.JQ9y9

03.08 2014 в 05:10

И двамата главно за сделката с офшорката Уестингхаус, която ще съсипе БГ, и златна за Мриканците.
Както за Млриканците са златни двете Марици 1-3...
ИНАЧЕ o-sANDO си е ПРОСТ-ТЪПАНАР, платено КЕЛЕШЧЕ ха ха ха ха ах

02.08 2014 в 19:40

... силно се надявам в сряда тези двамата да са вече подследствени!

... хахахахаха

... даже ми е все едно за какво, само да стане бързичко!