Обвиниха карловския кмет в безстопанственост, пръснал 23 хил. лв.

OFFNews 17 август 2015 в 10:45 2896 2

Прокуратурата привлече като обвиняем кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той ще отговаря пред съда за умишлена безстопанственост и разпиляване на имущество в размер на 22 849 лв. - заплати, които давал на трима свои близкипо европроект за канализацията на града без обаче те да са работили по него. Подобна е ситуацията и с още петима служители, като разследването в тази насока продължава, уточняват от държавното обвинение.

От прокуратурата подозират кмета, че умишлено е протакал повдигането на обвиненията срещу него, тъй като той смята да се яви на предстоящите местни избори и като кандидат-кмет ще има имунитет. В същото време Кабаиванов съзря опит да бъде отстранен от предизборната надпревара.

Днес Кабаиванов се явил в прокуратурата без адвокат. От държавното обвинение тълкуват това като опит да се избегне повдигането на обвинение. "Тъй като защитата му не е задължителна, според закона, днес привличането е било извършено, макар адвокатът да не се е явил. Обвиняемият е отказал да подпише протоколите, което е удостоверено от свидетели", обясниха от държавното обвинение.

Кабаиванов е с мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 5 000 лева и не било ясно откъде идват твърденията на Кабаиванов пред медиите, че ще бъде арестуван. 

В същото време от прокуратурата твърдят, че под натиск на общински служители част от свидетелите първоначално са дали лъжливи показания, но после признали, че са получавали пари без да работят по европроекта. 

"Следва да се отбележи, че преди да се пристъпи към призоваването му (на кмета, бел. ред.) за повдигане на обвинение, разследването се е водило в продължение на една година и три месеца, а не както обвиняемият твърди, едва няколко месеца. Действително за него би било удобно да избегне наказателна отговорност, придобивайки имунитет като кандидат-кмет, което обяснява и твърденията му, че в момента се бърза с повдигане на обвинения", се казва в съобщение на прокуратурата.

Досега Кабаиванов два пъти е избягвал повдигането на обвинение, като е посочвал здравословни причини. Експертиза обаче показвала, че няма каквато и да било здравословна пречка обвиняемият да участва в наказателното производство и това не крие риск за неговите здраве и живот. В същото време от прокуратурата намекват, че кметът е лежал необосновано в болницата, тъй като изследванията, на които бил подложен, били с нормални показатели. "Обвиняемият Кабаиванов е престоял в лечебно заведение три пъти по-дълго от обичайното, като показателите, изследвани при престоя му, са нормални, което е рядкост при наличие на твърдените от него заболявания, за които категорични обективни данни няма", се казва още в съобщението на прокуратурата. 

По-рано днес Емил Кабаиванов обясни, че действията срещу него са свързани с политически заговор. Пред Нова градоначалникът заяви, че „бързат” да го арестуват, за намалят шансовете му за победа на предстоящия местен вот през октомври.

Кабаиванов обаче отказа да посочи конкретни имена на хора, които искат той да бъде арестуван.

„Поръчителите ще излязат на светло рано или късно”, коментира Кабаиванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!