Община Поморие – в конфликт с Ненчев, искат си Военния санаториум

OFFNews - Бургас 28 декември 2016 в 11:45 6138 1

Снимка wikimapia.org

Бившият Военен санаториум в Поморие

Бившият Военен санаториум в Поморие, настоящата „Болница за лекуване, продължително лечение и рехабилитация“, преминава в активите на държавната Многопрофилна болница за активно лечение и рехабилитация „Вита“ ЕООД Велинград. Тази стъпка се поддържа от Министерството на отбраната, става ясно след публикувано на страницата на ведомството становище. Прехвърлянето ще се осъществи на 2 февруари, след взето от Министерския съвет решение, което е подкрепено и от социалните партньори - Национален синдикат „Отбрана“ към КТ „Подкрепа“ и Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия“ към КНСБ, допълват от МО. Оттам са категорични, че това се прави с цел да се запазят социалните функции на лечебното заведение и то да се ползва от военнослужещи, цивилни служители и членове на военнопатриотичните съюзи.

Именно това прехвърляне се превърна в ябълка на раздора в последния месец. Община Поморие поиска решението да бъде отменено и болницата да бъде прехвърлена на общината, която да я стопанисва. Опасенията на местната администрация са, че се създава предпоставка лечебното заведение, което бе под шапката на ВМА, да бъде продадено и над 70 служители да останат без работа. Собствеността му е променена – от публична – държавна – в частна – държавна. Има и преведени 1 млн. лв. за ремонт на санаториума. Бургаски депутати от ГЕРБ се обърнаха с питане към министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев защо лечебното заведение не е прехвърлено на общината, която е изразила такова искане. Според Ненчев, решението е взето след комисия и съвет по отбрана.

Сделката е нечиста, смята кметът на Поморие Иван Алексиев. Сумата, на която е оценен имотът – 6 млн. лв. е ниска, посочва градоначалникът. Става въпрос за 12 дка, на първа линия до морето, с 15 сгради, добавя Алексиев. Това е и против волята на дарителя – тогавашната Анхиалска община предоставя 7.5 дка земя именно за строежа на болница, казва кметът.

Независим оценител да извърши оценка само на имота. В тази местност, 1 кв. м. е 394 евро без ДДС. 6 млн. евро е само земята. Имот за над 20 млн. лв., нашият многоуважаван министър на отбраната тръгва да го дарява за 6 милиона. Апортирани в дружеството, превърнати в дялове, държавата губи своя дял, никой нищо не може да направи“, посочва Алексиев.

Според него, санаториумът не е на загуба, 700 000 лв. влизат само от НОИ годишно, 400 000 лв. идват от държавата, отделно се работи и със свободен прием на пациенти. Ако болницата премине към велинградското дружество, то ще загуби възможността да работи по програми на НОИ. От общината се притесняват и за служителите. От 72 – ама, които работят в момента там, на 23-има договорите им изтичат на 31 декември и те няма да бъдат подновени. На 2 февруари ще бъдат връчени заповедите на останалите служители. Алексиев посочва, че са имали обещание, след приключване на ремонта на санаториума, да бъдат назначени те отново. Ако има обжалване на процедурата, следва забрана за строителство за летния сезон и така хората ще бъдат без работа цяла година.

От Министерството на отбраната посочват:

„Съгласно законовите процедури, свързани с изваждането на „Болница за лекуване, продължително лечение и рехабилитация“ – Поморие от структурата на Военномедицинска академия и преминаването й към МБПЛР – „Вита“ ЕООД, досегашният персонал ще бъде освободен и ще му бъде дадена възможност, отново при спазване на законовите процедури, да бъде назначен на щат в МБПЛР „Вита“ ЕООД“

Депутатът от БСП Атанас Зафиров, който първи алармира за опасността болницата да бъде ликвидирана, посочва, че първоначалната идея е била такава. Настоящото решение на министерството, обаче, той определя като единственото възможно за неговото спасяване:

"Формулата с този оздравителен план е приемлива. Той по никакъв начин не минава през уволнения, така както ги плашат в момента. Тези хора ще бъдат преназначени. Това, което предлага общината, не виждам нищо друго, освен поредна форма за източване на общинския бюджет. Какво ще се случи? Ще отделим 1 млн. от общинския бюджет и ще възложим на едни наши фирми строителството. Крайният резултат - едни наши хора пък ще ходят да почиват там, да я ръководят и да я упрявляват. Пък едни трети хора ще ги назначим на работа", добави Зафиров.

Зафиров посочи като виновник за сегашната ситуация бившия шеф на ВМА генерал Стоян Тонев.

Междувременно, в Поморие вече стартира подписка, с която ще се настоява Министерският съвет да преразгледа решението си и да се обърне внимание на искането общината да стопанисва бившия Военен санаториум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови