НСО получи половин милион за маски и дезинфектанти

Предпазването от COVID-19 на човек от властта излиза по 10 000 лв на данъкоплатеца

Георги А. Ангелов 19 август 2020 в 15:22 5221 1

Снимка БТА/Христо Касабов

Правителството даде днес допълнителни 500 000 лв. по бюджета на Националната служба за охрана (НСО) за 2020 г. за маски и дезинфекция. "Средствата са необходими, за да може службата да осъществява своята дейност във външна среда в условията на пандемията от COVID–19, както и във връзка с възникналата необходимост от прилагането на допълнителни мерки, свързани с предотвратяване разпространението и/или ограничаване на последиците от заразата", е формулировката на Правителствената информационна служба.

Досега разходите за осигуряване на безопасността на охраняваното лице и придружаващите лица са били за сметка на бюджета на НСО, обясниха от службата пред OFFNews. Бюджетът на охранителите на властта за текущата година е на минус. Службата осигурява за своя сметка защитни маски на охранявани и охранители и дезинфекциране на всички места, на които се ходи.

Охраняваните лица от НСО в момента са около 50. Това означава, че предпазването от заразяване от COVID–19 на всяко едно от тях струва 10 000 лв. на данъкоплатеца.

Кого пази НСО

Службата осигурява всички видове охрана на президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя. На вицепрезидента се осигурява охрана по местоживеене и месторабота, както и лична охрана и специализиран транспорт в страната. 

Специализиран транспорт се осигурява на министрите, членовете на Конституционния съд,заместник-председатели на Народното събрание,председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана и кмета на столицата. Кола и шофьор ползват и бившите председатели на Народното събрание и премиери до 4 години след освобождаването от длъжност. Охрана ползват и бившите президенти.

Отделно по решение на междуведомствена комисия охрана се осигурява на народни представители, членове на семействата на ползващи охрана по принцип и лицата други лица,свързани с националната сигурност. Кои са те остава в тайна. 

Охраняваните намаляха малко след като почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган, депутатът Делян Пеевски и други негови колеги се отказаха от охрана от службата, както и главният прокурор Иван Гешев, който вече се пази от бюрото за защита на свидетелите, което е под негово командване.

Емил Тонев ще бъде назначен за началник на НСО

Правителството взе друго решение, с което дава съгласие полковник Емил Тонев да бъде назначен на длъжността началник на Националната служба за охрана със звание „бригаден генерал“. За това трябва да бъде издаден указ от президента. Тонев изпълнява длъжността от 31 юли, след като с указ на Румен Радев бе освободен бригаден генерал Красимир Станчев.

На 10 юли президентът Румен Радев поиска оставката на Красимир Станчев заради изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк "Росенец". Държавният глава настоя за отмяната им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови