НС одобри купуването на нови осем F-16 за 1,3 млрд. долара

Ружа Райчева 04 ноември 2022 в 13:44 2514 3

Два изтребителя F-16

Снимка Getty Images

Два изтребителя F-16

Народното събрание одобри инвестиционен разход за придобиване на нови осем бойни самолета F-16 на първо четене. Плащането от 1,3 млрд. долара е разсрочено за 10 години, като за тази година е предвидена инвестиция от 30 млн. лв., а за догодина - 42 млн. лв.

От 222 гласували народни представители, "за" бяха 162 , "против" - 49, а 11 се въздържаха. За гласуваха групата на ГЕРБ, ДПС, "Демократична България", "Български възход" и по-голямата част от групата на "Продължаваме промяната" (ПП). "Против" гласуваха групата на "Възраждане" и БСП, а десет депутати от ПП и един от БСП - се въздържаха. 

Проекторешението предвижда завършване на процеса по изграждане на пълни способности за обслужване и експлоатация на авиационната техника, оборудването, въоръжението и наземните системи, придобивани в рамките на първи и втори етап от проекта за придобиването на новите самолети. Вносител на решението е Министерски съвет. 

По време на дебатите в пленарната зала депутатът от БСП Румен Гечев обяви, че с това решение "фактически се убива българската авиация". По думите му така в българското небе ще летят само гарвани и - най-вероятно - целта е да летят чужди самолети, които да охраняват границата ни. 

"Какво става, ако не ни доставят самолетите или резервните части? Ами нищо не става - подписали сме договор, според който доставчикът може да си пие кафе до 2035 г. Американската страна не носи отговорност за нищо", обяви той и добави, че рисковете за българската сигурност и бюджет са огромни. 

Атанас Славов от ДБ взе думата да уточни, че самолетите на НАТО не са "чужди", а "съюзнически".

Според Николай Дренчев от "Възраждане" този документ трябва да бъде разгледан от Конституционния съд. "МС иска да му заповядаме да сключи сделка, която няма да донесе никаква полза за отбранителните способности на страната", каза той. 

По думите през 2019 г. тогавашният министър на отбраната Красимир Каракачанов, заедно с правителството на Бойко Борисов, е купил "котки в чувал" без да е ясно какво точно купуват. "Сега ни се предлага да направим същото, преди да сме видели и предишните котки в чувал!", обяви Дренчев. 

Зам.-председателят на Комисията по отбрана Джейхан Ибрямов (ДПС) подчерта, че този проект на решение е изготвен от кабинета на 47-ото НС. "Колегите би трябвало да са много добре запознати с този документ, особено тези, които сте били министри и вицепремиери. Така че да се спекулира, че този договор е неизгоден за държавата, е несъстоятелно", обърна се той към групата на БСП.

Твърдението му е вярно, обаче в последния си работен ден кабинетът "Петков" не одобри проекта за закупуването на новите осем изтребителя F-16. Ибрямов обяви, че ДПС ще гласуват "за", но че се надява в най-скоро време да депутатите да разполагат с договора със съответните параметри за доставката на военните изтребители. 

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев заяви, че парламентарните сили нямат големи различия относно необходимостта за модернизацията за Българската армия да продължи. Той подчерта, че става дума за продължение на съществуващ договор, сключен от предходно правителство и ратифициран от тогавашното НС и че в този смисъл всички в тази залата трябва да подкрепят продължаването му.

Затова "Български възход" ще подкрепят решението, обяви той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

3

НЕМА ТАКЪФ

04.11 2022 в 17:21

С ХАРТИЯ И ОРЪЖИЯ ЩЕ БИЕМ АНТИ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ШМАТАРОЦИ !

2070

2

НЕМА ТАКЪФ

04.11 2022 в 17:03

вече можем да изпратим чайниците - мигове на украина , та от три белким зглобят един !

345

1

Джендо Джедев

04.11 2022 в 14:33

Чудесно! Очакваме ПреZидентчето да се разплаче пак. А мурзилките ще му държат исо. :D