Няма уволнения в МВР заради "Цветановгейт"

Елица Мартинова 11 октомври 2013 в 12:43 2508 2

Скандалът с незаконните подслушвания ще бъде обсъден в комисия в Европейския парламент. БГНЕС
Скандалът с незаконните подслушвания ще бъде обсъден в комисия в Европейския парламент. БГНЕС

Разследването по сагата с незаконното подслушване при управлението на ГЕРБ, станала известна като "Цветановгейт", не е довело до дисциплинарни уволнения. По неясни причини е прекъснато дори  производството по отстраняването на Радко Димитров, който бе заловен да унищожава доказателства по случая.

Това стана ясно от отговора на вътрешния министър Цветлин Йовчев по питане на депутата от "Атака" Десислав Чуколов и от коментара му пред журналисти в кулоарите на парламента.

Срещу шефа на отдел 04 в СДОТО Радко Димитров, който бе заловен да унищожава доказателства по случая, беше образувано дисциплинарно производство за нарушения, за които се налага уволнение. Впоследствие обаче производството срещу него е спряно заради липса на достатъчно доказателства.

"За него (Радко Димитров, бел. ред.) са постъпили данни, че на 28 март 2013 г. е унищожил запис, като е изтрил данните от картите на автомобил със специализирана техника. И двете дисциплинарни производства са водени за нарушения, за които се налага дисциплинарно наказание уволнение. Те са спрени поради липса на доказателства. Впоследствие и комисар Кацаров, и комисар Димитров са напуснали системата на МВР. Срещу двамата са образувани досъдебни производства", уточни Йовчев.

В кулоарите на парламента вътрешният министър коментира, че според него производствата за уволнение срещу Кацаров и Димитров са спрени неправомерно.

"Мотивите за прекратяване на тези проверки са , че няма достатъчно данни за нарушения. От това, което аз погледнах, има достатъчно данни, но приключили вече дисциплинарни производства, особено срещу хора, които не са вече в МВР, няма как да бъдат възобновявани. Това е преди аз да стана министър, след това се запознах с материалите , коментирах с експерти и те считат, че има достатъчно доказателства", заяви Цветлин Йовчев.

Вицепремиерът посочи, че проверката по случая е назначена от служебния вътрешен министър Петя Първанова и е обхващала всички направления на дейност в СДОТО.

По случая е наложено дисциплинарно наказание "порицание" на комисар Владимир Димитров, който тогава е бил временен директор на СДОТО.

След отговора на Цветлин Йовчев депутатът на "Атака" Десислав Чуколов заяви, че думите на вицепремиера доказват нерегламентираното подслушване по времето на Цветан Цветанов.

"Става ясно, че по времето на Цветан Цветанов се е подслушвало. Щом има наказания, тези наказания не са за други нарушения. Напълно разбирам защо от ГЕРБ провалихте заседанието миналата седмица - за да спечелите още няколко дни, в които тази истина да не бъде чута. Спомните ли си изявлението на Цветанов - "Ще се оттегля от политиката, ако се докаже, че по времето на моето управление се е подслушвало"? Време е Цветан Цветанов да напусне политиката", каза Десислав Чуколов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!