Няма да има коалиция ГЕРБ-БСП. Експертен или технически кабинет е почти сигурен

Йорданка Веселинова 22 януари 2023 в 09:48 4482 3

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Десислава Атанасова

След предстоящите предсрочни парламентарни избори, пети за последните две години, ГЕРБ и БСП няма да влизат в коалиция...официално. Двете формации биха си стиснали ръцете за експертен или технически кабинет.

"За коалиция никога не можем да говорим, ГЕРБ няма да изневери на себе си, но можем да говорим за кабинет, който е експертен, технически, по определени приоритети", заяви пред Би Ти Ви председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя добави, че за формирането на такъв ще е нужно писмено споразумение, подписано между лидерите.

В петък лидерът на партията Бойко Борисов декларира готовност за вдигане на решението на Националния съвет на ГЕРБ, забраняващо влизането на партията в общо управление с БСП. След лидерската среща в петък Борисов декларира, че Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще попита организациите за позицията им спрямо левицата, която според лидерът на партията се била променила, а решението от 2017 г. не следвало да бъде "спирачка" за формирането на кабинет. 

Лидерската среща постла пътя за кабинет 'хартиена бюлетина'

Днес Атанасова заяви, че до момента Изпълнителната комисия на ГЕРБ не е поставила въпроса за БСП. Тя не даде еднозначен отговор дали ще бъде разрешено на партията да влиза в управление с левицата. Атанасова изтъкна "евроатлантически решения" на 48-ото НС, вземани с мнозинство между ГЕРБ, ПП, ДБ, ДПС и БВ, но не коментира казусите, приети с обединение между ГЕРБ, ДПС и БСП - прекрояването на Изборния кодекс, бламирането на НПК и КПКОНПИ, изборът на Вежди Рашидов за председател на парламента.

Атанасова призова партиите да не губят предизборната кампания за "чегъртане" и "замеряне с кал", а да се постигне съгласие за съдебната реформа. По думите ѝ обаче това ще се случи в 49-ото НС. Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС упрекна служебния правосъден министър Крум Зарков за забавянето внасянето на законопроекта за промени в НПК, касаещ въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор. Законопроектът е част от ПВУ и основна пречка за влизането на България в Шенген.

Атанасова е на мнение, че членовете на правната комисия са направили всичко, за да разгледат законопроекта. Думите ѝ обаче противоречат на фактите - първото заседание на правна комисия приключи след в 20 ч., но без политически дебат и гласуване - те бяха отложени с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП, Възраждане и Български възход.

Съдебна реформа, ама друг път: ГЕРБ, ДПС, БСП, Възраждане и БВ спасиха Гешев

Следващата седмица промените бяха приети, но 7-те дни забавяне явно ще се окажат фатални за превръщането на текстовете в закон, както прогнозира Зарков. 

Радев си взима мандата във вторник. Топката със съдебната реформа е в него

Към момента Радев е дал заявка, че може да забави разпускането на парламента, но ако види политическа воля за приемането на законите по ПВУ и съдебна реформа. По-рано Никола Минчев от ПП каза, че такъв знак би било вкарването на НПК в дневния ред на парламента още в сряда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

3

230 млрд баксов

22.01 2023 в 17:51

Бъдещата коалиция:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=166871329423412&set=a.139467292163816

22548

2

dolivo

22.01 2023 в 12:55

Ще опитат формулата на ПП за коалиция с родната за повечето Герберасти партия

75

1

230 млрд баксов

22.01 2023 в 11:53

След 33г псевдо-демокрация СДС, БСП и ДПС шъ съ цунат в една обща уЙдурма!