Радев си взима мандата във вторник. Топката със съдебната реформа е в него

Йорданка Веселинова 20 януари 2023 в 18:30 4447 5

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Румен Радев

Президентът Румен Радев ще си вземе третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство във вторник в 10 ч., съобщиха от пресцентъра на президентството.

По-рано днес, когато Нинова обяви, че връща мандата, тя даде заявка за среща с Радев още в понеделник. Тогава обаче държавният глава има планирано посещение на българо-турската граница с австрийския канцлер Карл Нехамер във връзка с готовността на България да се присъедини към Шенген. 

Според Конституцията след връщането на мандата президентът следва да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да насрочи нови избори. От датата на указа зависи кога ще са те - най-късно два месеца след публикуването акта. В основния закон обаче не е посочен срок за разпускането на парламента след връщането на третия мандат. Обикновено Радев забавя издаването на указа със седмица. Именно тук е разковничето - дали и колко още допълнително време ще бъде дадено на 48-ото НС.

В парламента застояват два ключови законопроекта, част от обещаваната от партиите съдебна реформа. Това е проектозаконът за КПКОНПИ (срокът за предложения между двете четения изтече днес - б.а.) и промените в НПК, касаещи въвеждането на механизма за разследване на главния прокурор (приети вчера на първо четене в правна комисия - б.а.). В режим на изчакване са и още няколко законопроекта по Плана за възстановяване и устойчивост, от чието приемане зависи отпускането на втория транш, както и законопроектът за защита от домашното насилие на Надежда Йорданова.

От ключово значение е и политическата воля за тези реформи -  от левицата са "против" промените в Закона за домашното насилие, ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" бламираха промените в закона за КПКОНПИ, а срещу механизма за разследване на главния прокурор гласуваха от ДПС, "Възраждане", БСП и "Български възход". На този етап консенсусни изглеждат само останалите законопроекти по ПВУ.

Дали ще има промени в позициите предстои да видим. Към момента едно е ясно - във вторник депутатите ще се съберат на извънредно заседание. В дневния ред обаче няма нито една ключова реформа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

5

Того

21.01 2023 в 07:17

Трябва да се направи обединение на демократичните сили в България, срещу
партиите на статуквото - БСП, ГЕРБ, ДПС и националните предатели от ВЪЗРАЖДАНЕ.

5330

4

deyan_h

20.01 2023 в 23:08

Аа миии, топката със съдебната реформа, казвате. Президентът еднолично приема закони?)) Е, в Украйна може и да е така. Тук не.

5827

3

pisnamiotmutri

20.01 2023 в 22:18

Истината е, че българите не искат борба с корупцията и реформа на прокуратурата. Ако искаха щяха да гласуват за тези, които го залагат като приоритет ПП и ДБ. За тях гласуваха общо 12% от имащите право да гласуват. 60% предпочетоха да си стоят вкъщи. Свободни в робството.

-5840

2

Ще чакат редовно правителство.

 
X

Да помогнем на украинските деца!