НФСБ пак иска да се смени името на връх Мусала, защото е турско

OFFNews 20 февруари 2021 в 08:55 5816 1

НФСБ поиска президентът да смени турското име на връх Мусала на Свети Иван Рилски.

Партията на Валери Симеонов е изпратила предложението си до държавния глава като посочва, че преименуването на най-високия връх у нас няма да доведе до съпътстващи проблеми предвид факта, че става въпрос за изключителна държавна собственост.

Това е поредното предложение до президента Румен Радев, което правят народните представители Валери Симеонов, Борис Ячев и Христиан Митев.

Според партията именно държавният глава би трябвало да бъде инициатор и да преименува населени места и обекти с национално значение.

НФСБ поставят този въпрос още от май 2017 г., но получават отрицателен отговор, а аргументите са затруднения, свързани с промяната на географски, топографски и кадастрални карти.

На 5 март м.г. отново изпращат предложението си до президента, но този път не получават отговор.

„Надявам се този път да се запознае внимателно с аргументите, които сме представили“, заяви Христиан Митев, цитиран от БНР.

Според НФСБ новите български наименования не предизвикват никакви проблеми, свързани с отразяване на промените в кадастъра или с упражняване на правото на собственост.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

1

Тони Киров

20.02 2021 в 10:28

"Намирисва" на предизборен патриотизъм, с това преименуването на връх Мусала... Дали са помислили и за използването на името Балкан вместо Стара планина да протестират? Интересно ми е, ако италианците решат да променят името на Челе ди Булгерия с друго, как ще реагират от НФСБ? А за използваните турцизми във всекидневието не се ли сетиха да протестират? "Демек", "будала", "евалла", "кьорав"... Не помислиха линия за един мини-възродителен процес, за смяна на турските фамилни имена, като на Каракачанов и Джамбазки, Домусчиев, Караянчева... Какво ще кажат и за съветските паметници на окупационната съветска армия, които все още стърчат във всеки град, или патриотизмът им не стига чак до там?
 
X

Да помогнем на украинските деца!