Ненчев: Сигурността в региона се влоши, армията трябва да е готова да защити територията

OFFNews Последна промяна на 21 юли 2016 в 15:52 4855 8

Ненчев: Сигурността в региона се влоши, армията трябва да е готова да защити територията

Снимка МО

Средата за сигурност в целия наш регион се влоши значително. В тази ситуация, повече от всякога България трябва да е готова да се противопостави на множеството заплахи. Българските Въоръжени сили трябва да са готови да защитят независимостта и териториалната цялост на страната.

Това е казал министърът на отбраната Николай Ненчев по време на конференция във Военната академия "Г. С. Раковски", на която той и премиерът Бойко Борисов за запознали офицерския състав с решенията, взети на срещата на върха на НАТО във Варшава, съобщиха от Министерството на отбраната.

Военният министър използвал момента, за да каже, че правителството, парламентът и лично той са гаранти за добрите отношения на България с НАТО и ЕС. „Добре е, че в този критичен момент не сме сами. Част сме от най-големите демократични общности - Европейският съюз и НАТО. Мястото на България е сред това голямо демократично семейство. Искам да Ви уверя, че това правителство, това парламентарно мнозинство и аз като министър ще се борим с всички сили, за да запазим България там, където тя заслужава да бъде“, заявил министърът, цитиран от ведомствения пресцентър.

От своя страна Борисов благодарил на Ненчев за съдействието, което армията оказва на МВР на границата. „Динамиката и мащабът на събитията в света през изминалите седмици и множеството предизвикателства, пред които сме изправени, изискват бързи реакции от всички нас – служби, политици и граждани, за да гарантираме сигурността в страната ни. Продължаваме да работим заедно с министъра и благодаря за помощта по границата на всички военни, които се включиха - справиха се чудесно в съвместните действия с МВР“, заявил той, цитирано от правителствената пресслужба. 

Темата за евроатлантическата ориентация на България доведе до остри вътрешнополитически сблъсъци. В свои последователни интервюта Атанас Атанасов и Радан Кънев от ДСБ поставиха въпроса за завой на правителството към Русия. Пред Нова тв лидерът на ДСБ заяви, че само двама от министрите в кабинета работят в подкрепа на Алианса и Европа и са гарант за сигурността, като посочи Ненчев и външния министър Даниел Митов. Зам.-председателят на ДСБ пък ден по-рано заяви пред bTV, че правителството прави ясен завой към Русия, а "Борисов надмина БСП в раболепието към Русия". Това доведе до светкавична реакция на премиера, а след това и до привикване на военния министър при депутати от ГЕРБ, който заяви лоялността си към депутатите като казал, че той е техният министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21662

8

spirit оригиналът

21.07 2016 в 20:34

Смятам, че не можем да се надяваме нито на НАТО, нито на ЕС, и съм убеден, че нито една от тези организации няма да си мръдне пръста, за да защити независимостта, суверенитета, териториалната цялост на България при агресивни действия или дори при едно масово нашествие на стотици хиляди т.нар. бежанци или мигранти от Турция, които на практика ще бъдат нещо като башибозук и ще свършат същата работа, която една военна операция би свършила“, обясни Васил Василев.

Според него евроатлантическата и общоевропейската солидарност съществуват само дотолкова, доколкото са изгодни за тези, които ги държат в ръцете си.

„България трябва да се уповава само на себе си“, подчерта Василев

21662

7

spirit оригиналът

21.07 2016 в 20:34

България не трябва да има капка съмнение, че ще бъде предадена от европейците на Турция, ако това е изгодно за големите европейски държави. Това заяви в предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“ Васил Василев, председател на „Фондация Братя Василеви“.

Освен това, по думите му, не трябва да разчитаме на Русия, че ще ни помогне, защото редица български правителства направиха всичко възможно да отвратят Русия от България. Възможността, която съществува, е да се направи обединение на България и балканските държави, които са най-застрашени от експанзията на Турция, каза Василев.

„Това са преди всичко България и Гърция, но също и Сърбия и Македония. Трябва да се направи някакъв вид съюз между тях, с оглед на възпиране на тази турска заплаха, и това е може би най-надеждното средство, на което можем да разчитаме“, посочи Василев. Той допълни, че към този Балкански пакт теоретично може да влезе и Румъния.

„Смятам, че не можем да се надяваме нито на НАТО, нито на ЕС, и съм убеден, че нито една

21662

5

spirit оригиналът

21.07 2016 в 16:58

Българските Въоръжени сили трябва да са готови да защитят независимостта и териториалната цялост на страната.'"

Какви сили бе,нали разбихте всичко,щото брадатите майки ще ви пазят.Ненчев да взима вазелина и да маже.