Ексклузивно От четвъртък навсякъде на закрито само със зелен сертификат

Недопустимо е животът и спокойствието на хората да бъдат излагани на риск от военни

OFFNews Последна промяна на 31 май 2021 в 12:50 3466 0

Абсолютно недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования, без значение дали са от Българската или от чужда армия. Това заяви президентът Румен Радев на среща с министъра на отбраната Георги Панайотов и генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ Съвместното командване на силите.

Повод за срещата е нахлуването на американски военнослужещи по време на учение в производствен цех край село Чешнегирово. Случаят е от 28 май. Тогава войници нахлули и претърсили цеха. Собственикът и работниците във фабриката искат да съдят всички отговорни за излязлото от рамки учение.

Ден по-късно министърът на отбраната се извини и определи нахлуването като "недоразумение". Военното летище в Чешнегирово, където се е извършвало мащабно учение, се намира точно до фабриката за нестандартно оборудване на рафинерии за олио.

Радев очаква щателна проверка за разкриване на отговорните длъжностни лица за "този инцидент", както и преразглеждане на организацията и мерките за безопасност при провеждане на учения, съобщават от прессекретариата му.

„Ученията с нашите съюзници на територията на България трябва да допринасят за повече сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да създават напрежение сред българските граждани“, подчерта още той. 

Панайотов информира Радев за случая и посочи, че вече е провел разговор със собственика на предприятието край Пловдив. Министърът на отбраната подчерта също така, че предстоят още разговори с американската страна за пълно изясняване на инцидента и недопускане на подобни „изключително неприятни и смущаващи недоразумения“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови