Министърът на отбраната: нахлуването в цеха в Чешнегирово е ''неприятно недоразумение''

OFFNews 29 май 2021 в 16:51 6317 1

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов обясни, че нахлуването на американски военни в производствен цех в пловдивското село Чешнегирово по време на учение на 11 май е "очевидно недоразумение". Той поднесе извинения и заяви, че очаква резултатите от разпоредената проверка.

На брифинга, даден специално по темата, министърът заяви, че учението, в което са взели участие над 2000 военнослужещи на съюзническите сили на НАТО, е било изключително успешно. Според него става дума за "неприятно недоразумение", а не за "инцидент", тъй като американските военни не са употребили сила и няма пострадали граждани.

Задачата на американските войници в учението е била да "прочистят района на десанта", но те по грешка излизат извън периметъра и влизат в цеха при цивилните служители да "търсят противниковите сили". Министърът подчерта, че очевидно има виновни за този "пропуск" и те ще бъдат наказани след приключване на проверката.

Панайотов заяви, че ще съобщи резултатите от нея до няколко дни. Той отрече да става дума за укриване на информация, въпреки че инцидентът е станал преди 18 дни. Министърът добави още, че е разбрал тогава, когато и медиите, защото за случая не е докладвано на ръководството на военна полиция, нито на министерството.

Панайотов поднесе официални извинения както на служителите на цеха, така и на неговия собственик и заяви, че министерството се ангажира да обезщети фирмата, ако има нанесени материални щети. Министърът предаде и извинения от името на американската армия, която поема отговорност да не допуска повече подобни инциденти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

1

Nick Ivanov

29.05 2021 в 17:06

Подобно "извинение" не може да бъде прието. Очевидно е, че случаят е бил прикрит, защото незнанието е по-тежко провинение. Изключителната дързост и безпардонно отношение от въоръжени лица към цивилни граждани на страната домакин преполага такива бази да бъдат замразени, и да не се толерира присъствието на чужди войници на територията на страната, с повод, или без. Да се поиска компенсация за моралните щети поне 100млн лева, и повече да не сме ги видяли тия башибозуци!