"Не сте подслушван неправомерно"

Юлиан Христов Последна промяна на 20 април 2015 в 15:08 9265 13

Ако искате да разберете дали телефонът ви се подслушва, ще трябва да се обърнете към Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (БКСРС). 

Но не бързайте да го правите. Причините са две - за да разберете дали телефонът ви се подслушва, ще ви е необходимо повече от месец, докато ви върнат отговор. И, второ, вместо поставените конкретни въпроси, ще получите бланкетен отговор, който ще гласи: 

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства извърши проверка по Вашата молба и на основание чл. 34 ж, ал. 1 от Закона за специалните разузнавателни средства, взе решение да ви уведоми, че спрямо Вас не са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства.

Отговорът може да породи нови въпроси, но законът позволява да ви отговорят точно по този начин. Цитираният текст от закона за СРС гласи, че Бюрото уведомява служебно гражданите, когато установи, че са подслушвани неправомерно. Но не очаквайте отговор на въпроса дали сте подслушвани изобщо.

През изминалите години от поредица от публикации в медиите стана ясно, че в разрешителните за прилагане на СРС, които издава съдът, може да бъдат вписани няколко телефона. Отделно от това, няма да получите отговор и дали сте подслушван, докато разговаряте по телефона с човек, който официално е "вързан".

Какъв е броят на неправомерно подслушаните българи не е ясно, тъй като Бюрото, което заработи в мандата на правителството на Пламен Орешарски, все още не е отчело с доклад работата си. 

И все пак, ако имате съмнения, че ви подслушват неправомерно, можете да се обърнете с питане до Бюрото. Това, което трябва да направите, е да входирате в деловодството му на  пл. "Св. Неделя" № 6 (сградата, в която се помещава и неработещият БОРКОР) запитване в свободна форма. Остава ви да чакате, докато мине проверката, защото от Бюрото минават процедура по запитване към службите, които осъществяват подслушване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.04 2015 в 08:43

Чл. 34ж. (Нов - ДВ, бр. 109 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 70 от 2013 г., в сила от 09.08.2013 г.) (1) Националното бюро уведомява служебно гражданите, когато спрямо тях са били прилагани неправомерно специални разузнавателни средства.

Не се говори за подслушане само - верно е тъп

20.04 2015 в 21:40

Слушкате ли?

20.04 2015 в 20:25

О, блюстители на законността и демокрацията от Офнюз! Аз този адрес на бюрото ви го изпратих преди има няма една година. Тогава бюрото се укриваше и се оказа, че адресът му е различен от написания от вас тук. Но по това време вашата журналистическа съвест явно не се бунтуваше срещу безобразните подслушвания в България и липсата на законова възможност за защита срещу тях.
Е, по-добре късно, отколкото никога. Българската журналистика върви с една година назад от събитията.
Не знам как ще ги стигнем румънците.

20.04 2015 в 17:09

@пена
Те си имат яка инвестиционна политика. Когато се наложи вадят записи от кенефа на Борисов и осребряват резултата. По същия начин могат да кажат какво е общото между анцунга с надпис България, с който арестуваха чалнат представител на фамилията Дюпон, застрелял от ревност по български борец един руснак преди години и модната напоследък линия анцузи на политици, като анцунга на Борисов с Samsung на него. Знаят ама няма да кажат сега, а чак като решат да се пенсионират - или ще продадат мълчанието си или ще разкажат и ще осребрят резултата. Въобще за слушалкаджиите в Булгаристан е силно наивно да смятаме, че подслушват ИДИЛ и наркотрафиканти - това са или партньори или е твърде опасно, пък и в общия случай не носи власт и пари.

20.04 2015 в 17:03

Тук някои коментатори сякаш са лично засегнати, че чак и обидени...

20.04 2015 в 16:19

Аз лично не бих желала да живея в общество, толерантно на тоталитарните методи на натиск.


- - -
А би ли дала пример за общество, което НЕ Е ТОЛЕРАНТНО към такива методи?

20.04 2015 в 16:17

Замислям се на тая службичка да и пратя едно писъмце със следния въпрос: "Кой ще ви праща пенсиите след като емигрирам?"

20.04 2015 в 16:00

Държава, в която могат да подслушват журналисти и да им отговарят толкова нагло на зададен въпрос, не мисля да е демократична. Аз лично не бих желала да живея в общество, толерантно на тоталитарните методи на натиск.

20.04 2015 в 15:51

"от Бюрото минават процедура по запитване към службите, които осъществяват подслушване."

А кои служби питат, защото май не са само българските, които слухтят. Има едни дето подслушват целия свят ;)

20.04 2015 в 15:46

Юлианчо, съжалявам, че трябва да ти го кажа така, ще съм възможно най-мек с теб - тъп си като на гъбата семето, брато. Сега се оплачи на арменския поп, че работата със специални РАЗУЗНАВАТЕЛНИ средства не се оповестява на всеки сульо и всеки пульо, който попита. Сега остава, примерно, някой главорез от ИДИЛ да се оплаче, че от ЦРУ му отказват отговор дали го следят. Какво поколение ражда тая България... къде остана мозъка?