"Не сте подслушван неправомерно"

Юлиан Христов 20 април 2015 в 15:08 10352 13

Ако искате да разберете дали телефонът ви се подслушва, ще трябва да се обърнете към Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (БКСРС). 

Но не бързайте да го правите. Причините са две - за да разберете дали телефонът ви се подслушва, ще ви е необходимо повече от месец, докато ви върнат отговор. И, второ, вместо поставените конкретни въпроси, ще получите бланкетен отговор, който ще гласи: 

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства извърши проверка по Вашата молба и на основание чл. 34 ж, ал. 1 от Закона за специалните разузнавателни средства, взе решение да ви уведоми, че спрямо Вас не са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства.

Отговорът може да породи нови въпроси, но законът позволява да ви отговорят точно по този начин. Цитираният текст от закона за СРС гласи, че Бюрото уведомява служебно гражданите, когато установи, че са подслушвани неправомерно. Но не очаквайте отговор на въпроса дали сте подслушвани изобщо.

През изминалите години от поредица от публикации в медиите стана ясно, че в разрешителните за прилагане на СРС, които издава съдът, може да бъдат вписани няколко телефона. Отделно от това, няма да получите отговор и дали сте подслушван, докато разговаряте по телефона с човек, който официално е "вързан".

Какъв е броят на неправомерно подслушаните българи не е ясно, тъй като Бюрото, което заработи в мандата на правителството на Пламен Орешарски, все още не е отчело с доклад работата си. 

И все пак, ако имате съмнения, че ви подслушват неправомерно, можете да се обърнете с питане до Бюрото. Това, което трябва да направите, е да входирате в деловодството му на  пл. "Св. Неделя" № 6 (сградата, в която се помещава и неработещият БОРКОР) запитване в свободна форма. Остава ви да чакате, докато мине проверката, защото от Бюрото минават процедура по запитване към службите, които осъществяват подслушване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!