НДСВ започва предизборна кампания с подписка за задължително гласуване

Мая Младенова 28 ноември 2013 в 14:14 3685 3

Антония Първанова е новият лидер на НДСВ.
Антония Първанова е новият лидер на НДСВ.

 

НДСВ започва мащабна национална предизборна кампания. Целта на партията е влизане в следващия парламент, а позицията на новоизбрания й лидер Антония Първанова е, че през май 2014 догодина трябва да има вот 2 в 1 - за национален и за Европейски парламент.

Една от първите инициативи в кампанията е подписка за въвеждане на задължително гласуване.

В тезата за задължителното гласуване НДСВ влага смисъл не на принуда, а на съзнаването, че всеки гражданин има свещено право да гласува, но срещу всяко право стои и задължението и отговорността да го упражни, както и да се предпази от манипулирането на това негово право, посочват от партията. 

"През 2007 г. в нощта след местните избори тогавашният лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски официално на пресконференцията в НДК обяви, че партията НДСВ ще инициира референдум и ще попита хората дали искат представителството им в парламента да бъде максимално широко и обективно и това да става чрез задължително гласуване. Тази инициатива беше блокирана от БСП и ДПС, същите, които ще са най-големите губещи, ако у нас се въведе задължително гласуване", припомнят от централата на партията.

Междувременно новоизбраният председател на НДСВ Антония Първанова коментира и отцеплението на част от актива на партията и вливането му в политическия проект на Николай Бареков "България без цензура". Сред отцепилите се е Стефан Кенов - секретар на движението и председател на младежкото НДСВ. Първанова нарича действията на Кенов "обикновено предателство". Тя посочва, че информацията за отлив от НДСВ, пусната от "България без цензура", е манипулативна и невярна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!