Quantcast

НДСВ: Съдът и прокуратурата да внимават за партия „Помак”

OFFNews Последна промяна на 26 ноември 2013 в 10:35 3257 3

Централата на НДСВ
Централата на НДСВ

 

НДСВ приема за национално безотговорно създаването на нова партия, наречена „Помак”, се казва в съобщение на партията.

Създаването на новата партия е опасен опит за обособяване на голяма и специфична група хора чрез внушение, че те не принадлежат на българския етнос. Национално обединение не може да се осъществява с методи на етническо и религиозно деление на нацията, смятат от партията, като се позовават на Конституцията, в която е записано, че „не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа”.

"Тъй като според идейния проект, партията „Помак” ще е ориентирана към специфичната група на етническите българи мюсюлмани, нейното създаване би противоречало на Конституцията на Република България", категорични са от НДСВ.

В позицията на партията се казва още:

"Едва ли е случайно, че в рамките на усложнената вътрешно политическа обстановка се обявява трансформацията на съмнителния проект на Европейския институт „Помак” – партия „Помак” до 2 седмици. НДСВ е против нейната регистрация. И призовава съдебните власти да бъдат изключително прецизни, а прокуратурата да приложи категорично конституционно основани критерии към дейността на въпросния институт.

Моментът за обявяване на нова помашка партия изглежда като специално подбран – институциите не работят ефективно и доверието към тях е безпрецедентно ниско, а гражданите са уморени и гневни от сегашната безизходица. Неубедително звучат думите на Е. Моллов, че капката, преляла някаква чаша на търпението, е произведена от половинчатото и конюнктурно извинение на БСП заради възродителния процес. Стари рани не могат да завяхват чрез поредния опит за етнопартийно конструиране. Най-малко българите с мюсюлманско вероизповедание биха спечелили от подобни провокативни действия, финансирани отвън.

Още по-неуместни и странни са аргументите на Моллов, че сега започвал нов възродителен процес (разбирай спрямо българите мохамедани), защото „възродители и възродени са се прегърнали” или пък че създаването на партия „Помак” щяло да бъде „нов модел за обединение”.

С названието „помаци”, известни още като ахряни или торбеши, се разглежда специфична група граждани на България и съседните балкански държави, известни още като българи мюсюлмани. Това са лица от български етнически произход, говорещи български като майчин език, чийто фолклор също е български, но поради различни исторически причини изповядват исляма. Съгласно данните от преброяванията в демократична България по-голямата част от представителите на тази група се декларират като българи. Въпреки това постоянно се правят опити за тяхното етническо обособяване или асимилиране към чужди, небългарски етнически групи. Трябва да се противопоставим и да предотвратим поредния опит да се предизвика ново разделение в българското общество."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.12 2013 в 11:29

Третирането на хората като стадо овце е в основата на създадената през 1960-те години на Пленум на ЦК на БКП "нова българска единна социалистическа нация"! Овчарите от БКП и ДС решаваха кой какъв е по етнос, по религия, сменяха имена, тормозеха и насилваха, . . . . . Третираха хората като стока и като "общонародна собственост" и се разпореждаха безцеремонно с имотите, труда и спестяванията им! Разбира се в полза на БКП и ДС овчарите и палачите! Сега синовете и внуците на комунистическите палалачи от "нова българска единна социалистическа нация" са най-големите и шумни популистки патриотари и са крайно възмутени, че хората не желаят повече да са им овце, които палачите по наследство да могат да доят, стрижат, дерат и колят за чеверметата си, че не признават и не желаят да робуват на лъжливите идеологическо-пропагандни изкалъпени "исторически" български националистически клишета на БКП и ДС! С насилие, грабеж, лъжа и измама единство не се постига!
Свобода, равенство, братство и законност без дискриминация за помаците, македонците, турците, тракийците, власите, шопите, евреите, арменците, руснаците, циганите, ..... в България! Ликвидиране на патриотарския бизнес на БКП и ДС палачите и техните синове и внуци - разните му МВРо-та, Целокупни НФСБ-та, Атаки и пр. български патриотарстващи търговци!!!

26.11 2013 в 11:25

Има вече една държава която се мисли ,че нация това се нарича македония

26.11 2013 в 10:57

Охо, тук сериозно обвинение се хвърля към тоя институт. Кой го финансира? Каква работа върши?