На първо четене: депутатите удължиха до март действието на Бюджет 2021

Йорданка Веселинова 12 януари 2022 в 12:05 2144 0

Снимка parliament.bg

Народните представители удължиха на първо четене срока на действие на миналогодишния бюджет до 31 март 2022 г. Предложението на Министерския съвет беше подкрепено със 122 гласа "за", 10 "против" и  74 "въздържал се".

Любомир Каримански от ИТН предложи срокът за предложения за редакции на законопроекта между двете четения да бъде намален от 7 на 5 дни, което означава всички предложения да са изпратени до понеделник - 17 януари. Петър Петров от "Възраждане" направи контрапредложение и настоя срокът да не се скъсява. Депутатите все пак приеха предложението на Каримански и намалиха срока.

Дебатът за законопроекта за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. премина сравнително спокойно и без големи спорове и така точката беше приключена за по-малко от два часа.

Все пак заседанието не се размина с отправянето на критики към правителството на Кирил Петков, каквито вчера се чуха и в бюджетната, социалната и правната комисия, които в крайна сметка дадоха зелена светлина на законопроекта.

Дебатът започна с изказване на Тома Биков от ГЕРБ-СДС, който обвини ръководството на НС, което не е уведомило членовете на комисията по култура и медии, към която също е разпределен законопроектът. Той призова законопроектът да не се гледа, тъй като не е имало заседание и респективно - доклад на комисията. Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин го контрира, че липсата на такъв доклад не представлява проблем, тъй като комисията не е водеща.

Елена Гунчева от "Възраждане" заяви, че депутатите са се забавили недопустимо много с приемането на Бюджет 2022 г. Тя поиска и отпадането на параграф 3 за Закона за личната помощ. Любомир Каримански ѝ отговори, че не се е запознала с докладите от комисиите. Той допълни, че бюджетната комисия е поискала отпадането на този параграф между първо и второ четене. И припомни на Гунчева, че практиката е промени да се правят между първо и второ четене на законопроектите в зала.

Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС пое тезата на партията си от вчера, че през последните 12 години никога не се е случвало страната да влиза в новата година без приет бюджет.

"Ние се ласкаем, че удължаването се прави на един закон, приет от правителството на ГЕРБ", заяви той и допълни, че удължаването ще забави приемането на Бюджет 2022.  

Ананиев заяви, че е недопустимо бюджетната процедура да се раздробява така, заради което и парламентарната група на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи законопроекта.

Красимир Вълчев допълни, че удължаването на срока на действие на бюджета дава допълнителни 60 дни комфорт на правителството.

"Това е един удобен за правителството законопроект. Разбираме, че той трябва да се приеме, но не разбираме желанието на правителството да си даде комфорт на фона на увеличаващите се цени", допълни той.

Петър Чобанов от ДПС подкрепи тезата на ГЕРБ и заяви, че бюджетът е трябвало да бъде гласуван в края на годината въпреки краткия живот на НС и на правителството. По думите му приемането на законопроекти със задна дата не е "най-чистият вариант".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови