И правната комисия даде зелена светлина на удължаването на Бюджет 2021

Йорданка Веселинова 11 януари 2022 в 15:49 1782 0

Снимка Ружа Райчева/ OFFNews

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси също даде зелена светлина на удължаването на срока на действие на миналогодишния бюджет до 31 март 2022 г.

Предложението, внесено от Министерски съвет в края на миналата година, беше прието с 14 гласа "за", 0 "против" и 6 "въздържал се".

Дебатът за законопроекта за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. премина без обичайната размяна на нападки и обвинения между четворната коалиция и ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Заради това и заседанието продължи необичайно кратко - само 50 минути.

Все пак обаче дебатът не се размина без отправянето на критики към правителството на Кирил Петков, каквито днес се чуха и бюджетната и социалната комисия.

Цветан Енчев от ДПС заяви, че е притеснен от гласуването на закони със задна дата, но изтъкна, че "продължава да се работи по това, което колегите от ГЕРБ са завещали, а и добре, че са го направили". Енчев разкритикува отсъствието на приоритетите, заложени в коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ, в поредната искана актуализация на бюджета.

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС също подкрепи тази теза и настоя да не се превръща в практика гласуването на актуализации на законопроекти с изтекъл срок. Според нея е ясно, че МС не успява да се справи с бюджетната процедура и затова се иска актуализация. Захариева заяви, че парламентарната ѝ група няма да подкрепи тази практика и ще гласува с "въздържал се".

В характерния си стил Ива Митева се захвана с формалностите по предложението и поясни, че между първо и второ четене трябва да има промени в част от текстовете.

Крум Зарков (БСП) заяви, че парламентарната му група ще подкрепи предложението, тъй като то е било заложено в коалиционното споразумение. Той припомни още, че след приемането на нов бюджет за 2022 г. през юли ще бъде предложена и актуализация.

Николина Ангелкова от ГЕРБ-СДС се притесни, че се очаква актуализация на все още липсващия бюджет за 2022 г. Тя разкритикува коалицията, че не може да се справи с бюджета. Зарков я контрира, че коалиционните партньори са се споразумели за актуализация, както и че тази информация е публична и разпространена от медиите. Той припомни, че по време на управлението на ГЕРБ не е имало нито един годишен бюджет, който да не е бил актуализиран.

Петър Петров, единственият член на комисията от "Възраждане", остана необичайно тих на това заседание, а Христо Иванов от ДБ се включи дистанционно, тъй като заради КСНС е под карантина.

За удължаване на срока днес гласуваха и депутатите в социалната и в здравната комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови