Миналогодишният бюджет ще е в сила до края на март

OFFNews 11 януари 2022 в 14:27 1335 0

Снимка Ружа Райчева

С 13 гласа "за" и 7 "въздържал се" парламентарната комисия по бюджет и финанси гласува удължаване на срока на действие на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г до края на март.

Законопроектът ще влезе за гласуване в зала утре.

Като цяло решението на депутатите мина при доста вял дебат, при който представителите на ГЕРБ акцентираха върху безпрецедентността на това, че нямаме приет бюджет в началото на годината, а отгоре на всичко правителството вече планира актуализация на бюджета от юли.

Представителите на финансовото министерство обаче посочиха, че това не е кой знае какъв проблем и че през 1993 и 1997 г. също не е имало приети бюджети и че дори Франция през миналата година е направила три актуализации.

При неприет бюджет за съответната година в сила продължава да е този от предходната. Ограничението е да се харчат до една дванадесета от него месечно в периода, в който не е гласуван нов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови