МЗ препоръча да намалим калориите и водата и да приемаме повече витамини C и D

OFFNews 02 ноември 2017 в 16:06 12498 2

Да намалим приема на калориите и водата и да увеличим приема на някои витамини препоръча Министерството на здравеопазването в проекта на Наредба за физиологичните норми на хранене на населението, който беше публикуван за обществено обсъждане. 

Актуализация на наредбата се прави за първи път от 2005 г., като новите данни са на базата на последните проучвания на Световната здравна организация и на Европейската служба по безопасност на храните. Новите препоръки ще определят и изискванията за здравословно хранене в детските градини и училищата. 

Нови научни данни показват по-ниски потребности от въглехидрати, по-високи потребности от витамин D и витамин С и редица други промени, които трябва да бъдат въведени, за да може да се направи адекватна оценка на храненето на българското население, да се идентифицират реалните проблеми и рисковите популационни групи, се посочва в мотивите към проектонаредбата.

От включените таблици се вижда намаляване на препоръчителните дневни калории в зависимост от физическата активност, като е въведена и нова подгрупа - хора с много активен начин на живот. В останалите групи - хора с ниска активност, умерена и висока активност, е намален препоръчителният енергиен дневен прием. 

При мъжете между 30 и 60 години с ниска активност препоръчителният прием на калории е намален от 2583 на 2286, при тези с умерена активност - от 2927 на 2612 калории, при тези с висока активност - от 3272 на 2939 калории, а препоръчителните дневни калории за мъже с много активен начин на живот са 3265. 

При жените с ниска активност препоръчителните дневни калории са намалени от 1988 на 1823, при тези с умерено активен начин на живот - от 2252 на 2083 калории, при жените с активен начин на живот - от 2518 на 2343 калории, а препоръчителните дневни калории за жени с много активен начин на живот са 2604. 

"Европейският орган по безопасност на храните публикува в периода 2010-2017 г. поредица от научни становища относно средно дневните енергийни потребности, препоръчителния или адекватен прием на белтък, мазнини, въглехидрати, почти всички витамини и минерали, които се отнасят за страните в ЕС. В тази връзка европейските страни следва да извършат актуализиране на националните си препоръки за хранителен прием на енергия и  нутриенти. Въведени са нови формули за изчисляване на основната обмяна, нови критерии за увеличаване на енергийните потребности в зависимост от степента на физическа активност. Всички тези промени водят до необходимостта от актуализиране на стойностите на средно дневните енергийни потребности, включени във физиологичните норми за хранене на българското население от 2005 г. Това се налага и от промените в
антропометричните характеристики на българското население, установени при 2 националните проучвания на хранителния статус през последните години, които се използват за определяне на средните енергийни потребности в различните възрастови групи", посочват от здравното министерство.

Впечатление прави, че в новата наредба е намалено препоръчителното количество вода, което трябва да пием всеки ден. За мъжете препоръчителното дневно количество вода е намалено от 3,7 литра на 2,5 литра. При жените намалението е от 2,7 литра на 2 литра. 

Промени има и при някои витамини и микроелементи. МЗ препоръчва намаляване на приема на флуор от 10 мг на 4 мг за мъжете и 3 мг за жените, като за горна граница на прием са посочени 7 мг.

В същото време се препоръчва увеличаване на дневната доза на витамини D и C. Препоръчителното количество витамин на D се увеличава от 5 мкг на 15 мкг за хората над 1 година, а за тези над 75 години - 20 мкг.  

Препоръчителният дневен прием на витамин C пък е увеличен от 80 мг на 110 мг за мъжете и от 70 мг на 95 мг на ден за жените. 

Промени има и при други витамини. Препоръчителната дневна доза витамин B12 е увеличена от 2,4 мкг на 4 мкг за мъжете и жените. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!