МВР обмисля удължаване на оградата по границата с Турция

OFFNews 30 октомври 2014 в 12:02 3218 0

Снимка Министерство на отбраната

Удължаване на оградата по границата с Турция като вариант за справяне с бежанския натиск е един от вариантите, обмисляни от МВР. 

Идеята е да бъде изградено съоръжение в района на Резово до Свиленград. По време на изслушването му в парламента служебният вътрешен министър Йордан Бакалов предупреди, че системата за видеонаблюдение, което се очаква да заработи догодина, няма да е достатъчна.

"Другият вариант за спиране потока на бежанци е охраната с полицай, който е по-евтин. И все пак изграждането на съоръжение би улеснило работата по задържане на нелегалните имигранти", уточни министърът.

По време на изслушването му в парламента Бакалов поиска от депутатите да съдействат за спешно увеличаване на щата на служителите на МВР, като оправда необходимостта от повече служители с имигрантския натиск на границата:

"В момента на южната ни граница има толкова полицаи, колкото една област. И това наистина създава проблеми във вътрешността на страната. До 30-и юни 2015-а година от Резово до Свиленград южната ни граница ще бъде стопроцентово под наблюдение. Тази система няма възможността да спре тези, които упражняват този натиск. Основно трябва да има човешко присъствие или другият вариант е някакво заградително съоръжение, което вие трябва да вземете като решение и за отпускане на средства, защото тези полицаи, които са на границата, струват на бюджета на МВР и на държавата около милион и сто, милион и двеста хиляди на месец.

От МВР уточниха, че проблеми има и по границите със Сърбия и Румъния, откъдето бежанците бягат за Европа. Местата за задържане са малки, каза Йордан Бакалов, и поиска усилия за довършване на център за задържане в Русе.

Близо 3200 бежанци има в центровете за настаняване в страната. Това е на половината от техния капацитет, каза пред депутатите служебния министър на правосъдието Христо Иванов, който беше изслушан по темата за бежанците на заседание на парламента. 408 са настанените на външни адреси. Според Христо Иванов в България не влиза значим контингент от страните, засегнати от ебола, затова няма опасност.

Голяма част от децата на бежанците обаче не учат. Шефът на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев пък призова първият закон, който парламентът да приеме, да е този за бежанците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови