Служебният кабинет ще строи ограда по цялата граница с Турция

Нели Чолашка 19 август 2014 в 14:26 3464 1

Изградената вече ограда на турската граница.

Ще се отделят средства и ще се подготви проект за цялостно покриване на границата с Турция, откъдето върви основният бежански поток.

Това обяви служебният премиер Георги Близнашки след среща с ръководството на МВР.

В момента се правят предпроектни проучвания и не може да се каже колко точно ще струва съоръжението, уточни министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров напомни, че оградата не е отбранително съоръжение, а възпрепятстващо нелегалното преминаване на нелегални имигранти.

В момента охраната на границата струва на МВР 2 млн. лв., което са 24 млн. лв. за една година, уточни Лазаров.

"Лишаваме българските граждани от сигурност и полицейско присъствие. Ако командированите полицаи по границата, са по улиците, няма да остане непроверено превозно средство", коментира още главният секретар на МВР.

По данни на МВР в Турция има около 1 млн. потенциални емигранти, които искат да влязат в България. За последната седмица са заловени 4-ма каналджии.

Кабинетът "Орешарски" изгради 30 км. ограда от село Лесово до село Крайново. Строителството й беше съпроводено от скандали покрай избора на изпълнител - военните, който спечелиха поръчката с оферта от 9.5 млн. лв., но после се оказа, че в тях не са калкулирани всички разходи. 

На срещата е обсъдждана още подготовката за изборите на 5 октомври.

По думите на Близнашки център на внимание били въпросите за "предотвратяването на онова болезнено явление, което възмущава цялото ни общество – търговията с гласове".

Според Близнашки крайната цел на служебния кабинет е да възстанови доверието на българските граждани в политическите институции. "Трябва да покажем на света, че сме цивилизованата европейска държава, която е в състояние да организира и произвежда нормални избори, които да дадат легитимен резултат”, допълни още той.

На съвещанието на ръководния състав на Министерство на вътрешните работи присъстваха и вицепремиерът Екатерина Захариева , министърът на правосъдието Христо Иванов и зам.-главният прокурор Борис Сарафов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови