Бакалов: Причинилите взрива в Горни Лом са мъртви, но виновни са и високопоставени политици

"Изключително странно е присъствието в завода на един от загиналите"

ОFFNews 13 октомври 2014 в 09:55 6502 3

Йордан Бакалов
Йордан Бакалов

"Взривът в Горни Лом е причинен от човешка грешка. Хората, които са причинили тази човешка грешка, не са между живите. Но има и други виновници и аз намекнах кои са те." Това заяви вътрешният министър в служебното правителство Йордан Бакалов в студиото на bTV тази сутрин.

По-рано в интервюто той заяви, че е съмнително как е било дадено разрешение толкова боеприпаси да се струпат на едно място и че за да стане това, "явно е имало протекция от политици, иначе няма как да се сключи сделка за такива огромни мащаби".

"Още от 2007 г., когато е подписван договорът за утилизацията на тези мини, МВР е дало крайно негативно становище това да не се случва, защото тези мини са наистина много опасни, защото този технически режим е опасен и защо количествата са прекалено големи - пет милиона и половина, доколкото си спомням.

Друг е въпросът защо Междуведомствената комисия към Министерството на икономиката е дала разрешение толкова много боеприпаси да се струпат да едно място.

Явно е имало подкрепа от някои политици", каза Бакалов.

Имало е протекция за производството, завода, собствениците му, каза Бакалов и обясни, че няма как по друг начин да се обясни сключването и реализирането на такава сделка, за огромни количества мини, без да са били изпълнени критериите за безопасност.

Попитан кои са тези политици, служебният министър каза, че предполага, че те са "действащи и то не на ниско ниво", след което добави, че те са "хора, които са ходили на винарската изба, на ловните полета на собственика".

Собственикът на завода и фирма "Видекс" е проф. Валери Митков. Неговият син Емил, който беше изпълнителен директор, е един от 15-те загинали при инцидента на 1 октомври. Валери Митков е в управата и на дружествата „Първа частна ловна дружинка“, „Миджур Ризорт“, „Винарна Лопуша“, „Дом Яворов“, председател е на „Сдружение на взривните инженери в България“. Той е собственик на „Нитроинженеринг“, където се разработва нов екологичен експлозив за граждански цели. Митков е велик майстор на Великата ложа на старите, свободни и приети зидари в България от 2013 г. Проф. Митков е ръководител е на Висшата школа за подготовка на персонал за взривни работи към Минно-геоложки университет.

Бакалов заяви още, че присъствието на един от загиналите в завода по време на инцидента е било изключително странно, дори за собственика, но не уточни нито името на човека, нито причините, поради които разследващите са реагирали при споменаването му. "Той е от загиналите, не е нужно да се споменава името - за мъртвите хубаво или нищо", каза Бакалов и уточни, че не става дума за сина на  собственика Емил Митков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!