МС продължи делото на кабинета ''Петков'' и закри Държавната петролна компания

Ружа Райчева 22 февруари 2023 в 14:06 2109 1

Гълъб Донев и Кирил Петков

Снимка БГНЕС/Архив

Гълъб Донев и Кирил Петков

Служебното правителство одобри закриването на държавното предприятие "Държавна петролна компания", стана ясно от решенията на Министерски съвет от днешното заседание.

Правителството одобри Закон за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се закрива "Държавна петролна компания" (ДПК). Според направените до момента анализи след създаването на ДПК не са били използвани ефективно всички механизми за развитие на експертния и икономически потенциал на дружеството, които да го направят конкурентно на пазара на горива в България, посочват от Министерски съвет.

От анализите става ясно още, че плановете държавна компания да изгражда и оперира бензиностанции са необосновани от икономическа гледна точка и не са в защита на държавния и обществен интерес, уточнява правителственият пресцентър.

ДПК беше създадена по времето на кабинета "Борисов 3", като идеята на лидера на ГЕРБ и тогавашен министър-председател Бойко Борисов беше да се създаде държавна верига бензиностанции. ДПК трябваше да поддържа и съхранява държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти.

Още по времето на 46-ото Народно събрание "Демократична България" (ДБ) внесе законопроект за закриването ѝ с аргумента, че въпреки че в дружеството бяха инвестирани десетки милиони левове и назначени десетки служители, в крайна сметка не бе изградена нито една държавна бензиностанция.

Преди конституирането на 47-ото НС идеята на ДБ за закриването на ДПК беше приета от техните тогавашни партньори - "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и БСП, и беше част от коалиционното им споразумение. В последния си работен кабинетът "Петков" излезе с решение за закриването ѝ, което днес бе окончателно одобрено от служебния кабинет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews