Правителството 'Петков' спази обещанието си и закри Държавната петролна компания

Ружа Райчева 03 август 2022 в 10:05 4492 0

.

Снимка БТА/Христо Касабов

.

Кабинетът "Петков" осъществи еднo от предизборните си обещания, заложени в коалиционното споразумение и закри Държавната петролна компания, създадена по времето на кабинета "Борисов 3".

На 1 август правителството на Кирил Петков в Министерски съвет е взело "Решение за одобряване преобразуването на създадените със специални закони от търговския закон държавни предприятия", като снощи вечерта го е публикувало на сайта на Информационна система за правна информация на МС. Вносители са бившите вицепремиер по ефективно управление Калина Константинова и финансовият министър и вицепремиер Асен Василев.

Държавната петролна компания (ДПК) беше създадена по време на третото правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по негова идея, за да бъде създадена държавна верига бензиностанции. ДПК трябваше да поддържа и съхранява държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти.

По време на 46-ото Народно събрание от "Демократична България" внесоха законопроект за закриването ѝ. Тогава съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев посочи, че въпреки че в дружеството бяха инвестирани десетки милиони левове и назначени десетки служители, в крайна сметка не бе изградена нито една т.нар. държавна бензиностанция.

Идеята на ДБ за закриването на ДПК беше приета от "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", БСП  и беше част от коалиционното им споразумение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови