Митов: По времето на Вигенин са купени телефонни централи на същата цена

OFFNews 16 декември 2016 в 18:47 7176 3

По времето на Кристиан Вигенин Министерството на външните работи е закупило телефонни централи на същата цена и по същата процедура. 

Това обяви външния министър в оставка Даниел Митов пред bTV в коментар за подадения от Вигенин сигнал до ДАНС за закупуване на нови телефонни централи с интернет, които да се инсталират в българските посолства, на високи цени. 

ДАНС обяви, че по случая е започнала проверка и е образувано досъдебно производство срещу длъжностни лица от МВнР за престъпление по служба, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици.

"Телефонната централа в Лондон в началото на 2014 г., когато той е бил министър, е сменена с централа, която е със същите параметри, които ние в момента търсим да използваме, по абсолютно същата процедура - без обществена поръчка, което законът го позволява до определена сума, и на същата цена – 33 700 евро. Цена, която той в момента твърди, че е изключително завишена", подчерта Митов.

Той допълни, че закупуването на централите е продължение на политиката на Вигенин. 

Във външно министерство телефонната ни централа е аналогова, давате ли си сметка какво означава това в 21 век, хората от посолствата обменят информация по примитивен начин, каза Митов.

„Несериозно е да се твърди, че ще отидеш в интернет и ще намериш нещо по-евтино. Това е пълен абсурд, една държава не работи по този начин. Телефонните централи на една държава, особено когато става дума за външно министерство, трябва да са подсигурени, за да може през тях да тече класифицирана информация, трябва да са със съответните технически параметри и трябва да има комплекс от технически данни", категоричен е външният министър в оставка.

Нека разследват, нека проверят, това им е работата. Да видят, че всичко е в рамките на закона и на допустимото, и няма причини да се смята, че някакви вредни последствия ще настъпят от модернизацията на телефонните централи на МВнР, каза още външният министър в оставка.

Даниел Митов коментира още темата за назначенията на посланици. Той подчерта, че след оставката на правителството няма нито едно назначение, а процедурата за новоназначените посланици е започнала през май. 

Според Митов БСП са излъгали и за външно влияние при отказа от мястото в Съвета за сигурност на ООН.

Митов подчерта, че разговорите за размяна на подкрепа с Полша са станали още след номинацията на Ирина Бокова от кабинета на Пламен Орешарски.

"Още тогава става ясно, че Полша ще подкрепи Бокова, ако България предложи Полша да стане не постоянен член на съвета за сигурност, на нейно място", коментира Митов. 

Той определи като фантазии твърденията, че има амбиции да заеме поста председател на Програмата за развитие на ООН.

"Тези твърдения вече излизат извън рамките на нормалността, не съм водил такъв разговор с когото и да било. Не съм имал апетити към този пост", категоричен е той.

Щастлив съм, когато БСП ме атакува, защото знам, че си върша работата, каза външният министър в оставка.

Нямам от какво да се страхувам от БСП. Те се изживяват като хора в кампания и трябва да мачкат правителството, но май няма да им се получи. Нека първо да съберат данни, детайли и да намерят подходящата форма на атака. Те рият в калта. Бих им казал: "Погледнете нагоре господа от левицата и ще видите дъното", подчерта Митов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

3

Red or Dead

16.12 2016 в 20:32

къдравата.....ЗИ..:)))

12133

1

Gaijin

16.12 2016 в 19:08

Не обичам ГЕРБ, но когато комунист ти каже, че вали дъжд, погледни небето. Та така и с всички писъци на Вагинин, Корнелия, Йотова и другата червена паплач.
Крадат и лъжат, ама и герберите не са по-добри.