Мирчев: ДБ бяхме като графитните пръти, които успокояват напрежението в коалицията

OFFNews 13 август 2022 в 14:18 2741 3

Ивайло Мирчев

Снимка БГНЕС/архив

Да сме диалогични не означава да правим компромис с принципите си, заяви Ивайло Мирчев

В бъдещия парламент се надявам да получим много повече доверие, защото “Демократична България” показа, че не се променя и защото доказа, че е пазител на енергийната независимост и геополитическата ориентация на страната. Много хора го подценяват, а не трябва. 

Това заяви Ивайло Мирчев от “Демократична България” в предаването “Седмицата” по “Дарик”, като определи работата на обединението в предишното правителство като “графитните пръти, които успокояват напрежението”. 

“Това, което “Демократична България” опитваше да бъде в предишното Народно събрание, е да бъде разумът. Ние бяхме тези, които съблюдаваха за геополитическата ориентация на страната. Ние се борихме за енергийната независимост. Знаем, че това е правилният път и че срещу себе си ще имаме противници, залагащи на популистки обещания и лозунги”, каза той.

Ивайло Мирчев заяви, че дори и сега при действащо служебно правителство, “Демократична България” ще продължава да следи внимателна да няма отклонение от избраната от години геополитическа посока. 

“Служебно правителство, което има основната задача да проведе изборите, има опасността да променя ориентацията на страната във външнополитически план, което не трябва да се случва. Ние ще сме пазителите, които няма да позволят това да се случва”, каза той, като припомни, че ДБ още през 2017 г. има предложение за конституционни промени, които регламентират статута на служебните правителства и техните правомощия.
Ивайло Мирчев заяви, че “Демократична България” ще се яви на предстоящите избори като акцентира на своята принципност и последователност в поведението. Това означава, че няма да се коалира с ГЕРБ и ДПС, независимо от заявките им за съставяне на коалиции на базата на евроатлантически ценности.

“Да сме диалогични не означава да правим компромис с принципите си. А те са, че трябва да има работеща прокуратура и реформирана съдебна система, която да разследва злоупотребите във властта. Парадоксалното е, че Бойко Борисов подкрепя евроатлантически ценности, а в момента, в който трябва да направим съдебната реформа, неговите депутати излизат, за да провалят кворума и да бламират антикорупционния закон, каза той, като акцентира, че по негови данни корупционните отчисления в пътностроителните поръчки при ГЕРБ е стигнала 40-50%. - По времето на ГЕРБ милиарди бяха раздавани, а сега тази власт и българските граждани трябва да плащат милиарди за това, че корупцията беше превърната в основно мото”.

Ивайло Мирчев и коментира другата възможност за силна евроатлантическа коалиция - тази между “Демократична България” и ПП. Според него тя трябва да се създаде, за да може да поставя условията при съставянето на бъдещо правителство от позицията си на първа сила на изборите.
“Хората очакват лидерство. Ако искаме да претендираме да управляваме България и да бъдем първа политическа сила, нека да излезем с гордо вдигната глава и да демонстрираме лидерство. Да ударим по масата и кажем - ето политическата сила, която ще бъде най-сериозният антикорупционен инструмент”, каза той, като уточни, че сега е ред на ПП да вземе решение дали иска да участва в предложеното предизборно обединение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

2

Того

13.08 2022 в 17:37

Време е да ударите по масата и да сритате задниците на либералните неосоциалисти от ПП и на червените кхмери, защото, ако продължавате с тази колеблива политика ще удряте по масата в някоя кръчма, но не и в Парламента.