"Местните избори ще са на 25.10.2015, президентските – на 23.10.2016"

ГЕРБ ще вземе 35-40% от общинските съвети на местния вот, казва математикът проф. Михаил Константинов

OFFNews 16 април 2015 в 14:20 39998 4

Проф. Михаил Константинов

Изборите за президент ще бъдат на 23 и 30 октомври (за балотаж) 2016 г., а местните ще са на 25 октомври и 1 ноември (втори тур) 2015 г.

Това обяви проф. Михаил Константинов в интервю за "Фокус".

Датите на изборите се определят от президента, но математикът е сигурен, че ще бъдат избрани именно тези.

"Изтичането на мандатите на общинските съвети е решаващо, за да няма политически вакуум. От друга страна, не е добре да се застъпват едно старо ръководство и едно новоизбрано. Така че няма нищо ясновидско в случая. Има си ясна политическа логика. Между другото, датите 23 и 30 октомври бяха същите и на изборите 2011 година. Там пък това, което казах, се отнася за мандата на стария президент и на новия президент. Така че това не е някакво вещерство, гледане на боб и какво ли още не, а пак повтарям – нормална политическа логика", обясни експертът по изборно законодателство.

Според Михаил Константинов на престоящите местни избори няма да има кой знае какви сензации и изненади.

"ГЕРБ ще спечели големите общини, ще спечели София, Пловдив, Бургас, ще спечели Варна, вероятно Стара Загора, Русе и т.н. Първите пет-шест големи общини ще бъдат спечели на някои места от първи тур. Със сигурност ще спечели г-н Димитър Николов на първи тур в Бургас. С голяма степен на вероятност г-жа Фандъкова ще е кмет още на първия тур в случай, разбира се, че Реформаторите не издигнат някакъв кандидат. Мисля, че в София е глупаво да се издига втори проправителствен кандидат. Така че големите общини са ясни", смята професорът.

Неговата прогноза е, че ГЕРБ ще имат най-много общински съветници - между 35% и 40% на сто от всички съветници ще бъдат на ГЕРБ.

"Но дори и 30 на сто да бъдат, пак ще бъде изборен успех. ДПС ще запази своите позиции. Има редица общини в страната, където никой не може да измести ДПС. Те ще имат своите кметове и своите общински съветници. Главният проблем е какво ще се случи с БСП, дали ще продължи този срив, който се наблюдава отдавна или партията ще се стабилизира на някакво по-ниско ниво. Видно е, че левият електорат, тоест електоратът на БСП, е ерозирал по две линии.

Едната вече е ясна, това е АБВ. И другата е новообявената българска СИРИЗА, която не е лишена от шанс, тъй като хората са доста озверели напоследък и лозунгите на една от този тип лява партия ще намерят общо с част от избирателите. Значи БСП е тази, която има сериозен проблем. Особено през последните години, и в момента, тя има двама конкуренти, и то хищни конкуренти вляво. Както споменах, това са АБВ и новата партия на г-н Енчев ("Българска пролет" на независимия депутат Велизар Енчев)", коментира Константинов.

На въпрос дали може да се повтори скандалът "Костинброд", той уточни, че не сме застраховани, но от друга страна няма начин една бюлетина да бъде използвана неправомерно, ако изборната администрация си гледа работата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!