Миков: Отворени сме за диалог за коалиции на местните избори

OFFNews 05 април 2015 в 12:27 48822 5

Снимка БГНЕС

Михаил Миков

Ние сме отворени за диалог за коалиции за местните избори, но стига това да става на основата на лява политика в местната власт.

Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков в реч, с която откри петото заседание на 48-ия конгрес на Столетницата.

"Имаше доста спекулации за това кой подава ръка на БСП. Щеше да е нехигиенично политически да приемем всяка подадена ръка, без да се съобразяваме с коректните ни партньори и политическите ни позиции", отбеляза Миков.

Той визира поканата на лидера на АБВ Георги Първанов от началото на годината за коалиция с БСП за местните избори.

"За БСП не може да има власт на всяка цена. Тя се приема от гражданите като политическо многоженство. Имаше риск да загубим доверие, заради което плащаме цена на опозиция", уточни лидерът на Столетницата.

Той повтори, че  коалиционните партньори на БСП в коалицията, в която са в парламента сега, ще бъдат първи в разговорите за местните избори и уточни, че този разговор започва веднага след конгреса.

Миков не пропусна да атакува ГЕРБ и РБ

Честито на протестиращите, умни и красиви, всеки уреден с някакъв пост във властта, така Миков нападна коалицията ГЕРБ-РБ.

"Законодателната инициатива не се упражнява от Министерския съвет, а от отделни парламентарни групи. Правителството не знае пътя, не знае накъде води България, а президентът мълчаливо подкрепя тази политика", атакува и Росен Плевнелиев лидерът на социалистите

По думите му от 25 години се внушава на българското общество, че демокрацията означава капитализъм, дълбоко невярно и подвеждащо. Демокрация е възможна и без капитализъм, допълни той.

По думите му след изборите в България се формира дясно управление от четири партии и коалиции, използващо и компенсиращо вътрешните си противоречия с подкрепа на партии, заявени като опозиционни.

„В парламента влязоха осем партии и коалиции при най-ниската за последните 25 години избирателна активност, което обуславя и ниската представителност на днешното управление. Икономиката рязко забави темп, увеличи се бедността", заяви още Михаил Миков.

Той предупреди съпратийците си, че партията не може и не бива да бъде разглеждана като търговско дружество.

"БСП плаща за грешка на един или друг наш другар, не бива да си затваряме очите за случаи, в които наши другари използват името на партията като търговска марка за свой личен интерес", разкритикува другарите Миков. Това вреди на партията и трябва да се преборим с това, когато сме тръгнали да търсим доверието на хората за нашата политика, добави той.

Промените в устава били за организационно укрепване

Лидерът на БСП аргументира промените в устава, около които се върти интригата на конгреса, с това, че са в изпълнение на мерките за вътрешно и организационно укрепване, приети с единодушие през януари тази година от Националния съвет на партията. 

Предложените от пленума промени в устава на Столетницата бяха тълкувани като поправка "анти-Станишев", защото предвиждат да не може да се кандидатира за лидер на БСП социалист, който е на друг ръководен пост. Лидерът на ПЕС успокои, че няма намерение да се кандидатира догодина за лидер на БСП.

Те предвиждат още отстраняване на общински и областни партийни лидери при загуби на избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!