Манолова: Парламентът се опитва да убие семейния бизнес с отдаване на стаи за гости

OFFNews Последна промяна на 12 февруари 2020 в 11:07 1898 1

Внесените предложения за промени в Закона за туризма, които предстои да се гласуват днес от Народното събрание, са лобистки и продължават стъпките, убиващи малкия семеен бизнес за сметка на големите хотелиерски комплекси. 

От „Изправи се.БГ" сме категорично против приетите в парламентарните комисии промени в Закона за туризма.

Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова в своя позиция относно промените в Закона за туризма. 

Манолова проведе редица срещи с представители на сектора, отдаващи стаи и апартаменти под наем.
Най-притеснително е предложението за въвеждане на изискване за активно съгласие на над 50% от етажната собственост, за да може да оперира стая за гости, както за категоризираните, така и за регистрираните обекти за настаняване. 

Този текст, според хората от сектора, на практика е неизпълним. През 2018г. той беше въведен за категоризиране на обекти и според експерти с него е спряна категоризацията на отделни апартаменти и стаи за гости в етажна собственост. Сега текстът се предвижда да се разшири и да обхване всички възможности за легално даване на апартаменти и стаи за гости. 

Текстът е лобистки и в комбинация с вече приетите законови изменения в края на миналата година цели да премахне възможността за отдаване на отделни стаи и апартаменти под наем и да гарантира служебна победа за големите хотелски вериги. Така се убива конкуренцията, повишава се цената и няма да доведе до по-високо качество на услугата.

Тези поправки не са единственият удар по този бранш от страна на Народното събрание. 

Припомняме, че през декември Народното събрание прие набързо поправките в Закона за държавния бюджет и Закона за туризма, позволяващи забрана на сайтове като Airbnb, Booking и дори Facebook и Instagram, ако на техните платформи се предлагат нерегистрирани в общината стаи под наем.

Дни след това законодателите разписаха текстовете за нов патентен данък в размер на до 250 лв. на година. Този данък е лобистки и той е целенасочено въведен, за да натоварва с допълнително данъчно бреме само малките туристически обекти. Данъкът не важи за големите хотелски вериги. Малки семейни хотели с до 20 стаи ще плащат новия данък за целия хотел, а отделните апартаменти и стаи за гости ще трябва да плащат до 250лв за всеки отделен обект.

От гражданската платформа се обявяват категорично против тази масирана саморазправа с малкия семеен бизнес за сметка на лобито на големите играчи, представени в парламента.

Призоваваме народните представители да не одобряват предложения закон, а вместо това да започнат разговори с бранша за разумни и работещи изменения в интерес на всички.

От „Изправи се.БГ" ще продължим да помагаме на семействата, отдаващи стаи за гости, да отстояват правата си и да предложат алтернативни текстове на закона.

Прилагаме и писмо от представители на семейния бизнес с отдаване на апартаменти за гости, които се свързаха с нас и ни сигнализираха за предложените текстове. Според тях тези текстове вместо да извадят незаконния бизнес на „светло", те „обричат на закриване и прекратяване на дейността си законните и категоризирани обекти".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9873

1

emanuilis

12.02 2020 в 17:18

Поредната „изцепка" на #МаяМа.

Лично аз, като физическо лице в момента плащам мн. повече от 250 лв. по направление „данък общ доход" за отдаване на апартамент за гости.

Това е защото съм „на светло", за разлика от другите ми „колеги", т.е. съседи.

За мен е нормално да има промени, които да ограничат ефективно всеки „сив елемент" от икономиката на страната.

Друг е въпроса, че наистина трябва да има яснота относно ставката на този „годишен патентен данък" - на легло, стая обект?

Относно популизма и „компетентността" по „секви" въпроси на #МаяМа, без коментар.