Quantcast

Манолова: ГЕРБ ще получи зам.-председател в ЦИК, ако Плевнелиев преизчисли квотите

Нели Чолашка Последна промяна на 20 март 2014 в 15:33 5874 21

Мая Манолова

Ако  президентът Росен Плевнелиев преразгледа своя указ, оставя отворена възможност и ние да попълним съствава на ръководството с номинация, направено от парламентарната група на ГЕРБ.

Това коментира Мая Манолова от БСП, която е зам.-председател на парламента, след края на днешното пленарно заседание, на което беше избрано ръководството на новата Централна избирателна комисия (ЦИК) (съгласно новия Изборен кодекс председателят, двама зам.-председатели и секретарят на ЦИК се избират от парламента).

Освен за ръководствата на комисията обаче депутатите спориха и на коя партия каква квота се полага в новата 19-членна ЦИК. 

ГЕРБ настояваше, че им се полагат 7 членове (6 редови плюс 1 в ръководството), а на ДПС - двама, докато БСП и ДПС бяха категорични, че съотношението е 6:3.

Разликата в изчисленията идва от факта, че опозицията умножава броя на депутатите по 17 (19 минус 2 места за извънпарламентарни групи), а управляващите умножават по 13, тъй като вадят 4-мата членове, които са ръководството и се избират от парламента.

Докато депутатите се караха, Плевнелиев издаде указ, с който даде спорното място на ГЕРБ и определи само 2 места в ЦИК за ДПС.

Президентът не само наруши Изборния кодекс, той наруши Конституцията като постави под съмнение принципа на правовата държава и принципа на върховенството на закона.

На практика президентът обяви война на Народното събрание, защото докато в пленарна зала в изпълнение на неговия призив обсъждахме числения състав на ЦИК, се оказа, че той вече е издал указ за назначаване на членовете и то в откровено нарушение на текстовете от Изборния кодекс", коментира Манолова.

По думите й Плевнелиев за пореден път е доказал, че е зависим от партията, която го издигна за президент и поставя партийният интерес над всичко.

На въпрос дали ЦИК е законна с един липсващ член и един зам.-председател по-малко, тя даде пример с Конституционния съд, който дълго е работил с един член по-малко.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък обяви, че партията му ще уведоми утре всички посланици за факта, че президентът Плевнелиев издава указ в противоречие на закона.

Указът на президента грубо погазва Изборния кодекс като ощетява ДПС в полза на ГЕРБ, смятат от ДПС.

И според Местна не е проблем ЦИК да работи с един член и с един зам.-председател по-малко.

Докато лидерът на ДПС се оплаква на дипломатическия корпус от новия състав на ЦИК, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще се оплаче на Брюксел където е в момента.

Лидерът ни е в Брюксел и ще информира партньорите ни там, че има опасност в България да се провалят евроизборите и съответно формирането на Европейската комисия, коментира след заседанието зам.-председателката на ГЕРБ Цецка Цачева.

От ГЕРБ също твърдят, че е нарушен Изборния кодекс, но при разпределението на местата в ръководството на ЦИК, гласувани в пленарна зала.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.03 2014 в 10:51

че и кръстче сложила тази руспия недна. Няма срам и от Бога, изрода

20.03 2014 в 23:04

Майчето Манолова е завършила история в Москва, а правото, с което толкова се хвали - е завършила в УНСС? И по принцип не й се връзвайте, защото наближава 50 год., а това е много трудна възраст за дамите. Оставете я волно да дрънка!
Освен това не знам дали е сестра Галева, но е един от вносителите на поправката Ванко 1. Ето накратко-това е зам.-председателя на парламента.

20.03 2014 в 21:51

гнусна рубладжийска подлога, да бъде обесена с краката нагоре =)

20.03 2014 в 21:41

СЕСТРА ГАЛЕВААА,

какво става с братята,

добре ли са?

20.03 2014 в 21:02

Коя е тая мърла от снимката,че да казва какво трябва да прави Президента.Той е избран мажоритарно от народа и затова неговото мнение е много по-важно.

20.03 2014 в 19:08

След като е всеизвестен факт, че България е член на ЕС и НАТО,а единствения демократичен начин БСП да бъде ликвидирана като наследник на БКП е, чрез демонстрираното тъпо поведение пред Англия и другите световни фактори и с помощта и на Сергей да изчезне преди да успее да си смени за пореден път името. G8ooT

20.03 2014 в 18:56

Има ли някой,който не знае,че Плевнелиев е назначен от Герб,за да служи само и единствено на тях и "спонсорите"им?!

20.03 2014 в 18:35

За парламентаризъм, законност и демокрация в БГ отдавна вече не може да се говори. Би трябвало тройната коалиция поне да изпитва срам от действията си, но уви- не им пука, правят си каквото искат. Обратното - мене ме е срам, че още ги търпим и че сме потънали в овцедушие и примирение. Само си изливаме душите в коментари.

20.03 2014 в 18:35

ЗНАЕТЕ ЛИ ,ЧЕ ТАЯ ХОДЕЛА НА ЦЪРКВА?А ТЯ ЗНАЕ ЛИ КАКВА КАРМА Я ОЧАКВА ЗАРАДИ МРЪСНИШКИТЕ И НОМЕРА?

20.03 2014 в 18:27

Това да не ти е прасето да заплашваш, че ако не го изберете правителството ще падне! ТОВА КУХА ЛЕЙКО Е ПРЕЗИДЕНТЪТ на България и се отнасяй с нужното уважение не към личността, а към институцията. Къде обаче тая селска пръчка, с липси във възпитанието ще проумее, че не може да сменява в движение правилата!