Мая Манолова: Кризата в Перник скоро ще стане национална

OFFNews Последна промяна на 12 януари 2020 в 15:45 5608 3

"Водната криза в Перник излиза далеч извън пределите на община и област Перник. Тя скоро ще се превърне в национална криза, защото следват Шумен, Търговище, Ловеч, Габрово, Плевен, Сливен, състоянието на язовир "Камчия" за Варна и Бургас. Тази криза тепърва ще става и хуманитарна, и социална, защото заради липсата на вода се разбра, че ще се затварят предприятия в Перник, но за съжаление, тази криза не е единствено и само в този сектор. Тя показва, че държавата е на автопилот", заяви лидерът на "Изправи се. БГ" Мая Манолова в интервю за БНР.

Според нея сме изправени пред "разпад на държавността".

"Хората в Перник, а и хората в България така и нямат отговор как е възможно да изчезне водата на един цял язовир като „Студена“ и никоя от десетките институции, които са натоварени с това да следят ВиК сектора, да не забележи това. Сега премиерът Борисов, иска или не, е изправен пред необходимостта той да отговори къде е водата в "Студена", защото всички тези министри, които отговарят за ВиК сектора, всички тези институции контролни - местни, регионални, национални - са под неговата шапка. Става дума за политически назначения, става дума за политици - министрите са политически лица. Това е политическа криза", каза тя.

"Оказва се, че и в този случай властта се интересува от това как да бъдат разпределени едни пари, от това как да бъдат усвоени европейските средства, включително за пречиствателни станции за водните цикли, от това как да бъдат разпределени тези 500 млн. лева, как да бъдат дадени разрешителни за още и още ВЕЦ-ове, а повече от половината от тях са на високопоставени лица, на политици, а не и от това да бъдат решавани проблемите, да бъдат взети превантивни мерки и да се управлява по правилата и в интерес на хората този сектор", допълни Манолова.

От състоянието на язовирите се вижда, че за 10 години нищо не е направено, смята тя.

Тя припомни и обещанията на премиера от първия му мандат, след трагедията в село Бисер, когато 3-метрова вълна се надига след късане на стената на язовир "Иваново" и взима 10 човешки живота.

"След трагедията в Бисер бяха събрани отново всички министри, взе се решение да бъдат изследвани всички язовири - чия собственост са, кой отговаря за тях, какво е тяхното състояние, какви ремонти трябва да бъдат извършени, но вече 10 години се вижда от състоянието на "Студена", на "Камчия" и на много други язовири, че нищо реално не е направено. Действа се на принципа – появява се проблем, загиват хора, както беше в Бисер или в Своге, 100 хил. души остават без вода, както е в Перник, изгаря един бушон – един министър, и след това нещата продължават по същия начин… Рано или късно ще се наложи политическите лица, отговорните институции да дадат ясни отговори на гражданите на Перник – как се стигна до тази огромна криза“.

"Рано или късно ще се наложи политическите лица, отговорните институции да дадат ясни отговори на гражданите на Перник как се стига до тази огромна криза - посочи Манолова. - Не е сериозно да се твърди, че една година и половина не са разбрали, че водата в язовира намалява. Това, което стана ясно след местните избори, е, че властта се опита да се задържи на власт на всяка цена, включително с цената на водна криза. И ако едно време в Римската империя е било "След нас и потоп", сега е "След нас и суша", "След нас и пустиня - само и само да задържим властта."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2038

3

NelSun

13.01 2020 в 16:06

И какво казва Мая???? - Нищо, абсолютно нищо ново!
Ако беше казала тези неща преди няколко месеца, можеше и да има смисъл, сега вече няма. Абсолютно празноговорене и създаване на напрежение.

13355

2

aviatora

12.01 2020 в 20:38

БЕСИЛО ЗА МУТРАТА И ШАЙКАТА МУ!!!

9873

1

emanuilis

12.01 2020 в 17:12

#МаяМа, спасител и обединител на цялата нация! Оркестър, туш! *Цирк „Балкански"