Лекарите излизат на предупредителен протест, искат ремонт на бюджета

Нели Чолашка 10 юли 2014 в 14:14 2549 1

Лекарите излизат на предупредителен протест за половин час.

Лекарите излизат утре от 12 ч. на предупредителен протест за половин час заради шикалкавеното около обещаната актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Това обяви д-р Димитър Димитров, директор на УМБАЛ "Света Анна" и председател на Асоциацията на университетските, общинските и областните болници. Асоциацията се срещна днес с представители на ГЕРБ.

„Даваме последен срок до вторник (в парламента да бъде внесена актуализация на бюджета на касата). След това има един много лош сценарии, който лекарите от „Света Анна” са ми го казали – подават си оставките до един. И аз като директор съм длъжен да ги поема според кодекса на труда", предупреди д-р Димитров.

Той напомни, че от началото на седмицата има изказвания, че се правят някакви бюджети.

„Те се правят тайно, нито веднъж не сме видели публикувани решения на Надзорния съвет. Разбираме, че е тежко положението, но няма публикувана методика, нито са ни канили в Здравната каса.

Сега е средата на юли, а не е разплатен април. Официално казвам, от името на университетските болници, а и другите болници, като директори едва задържаме квалифицираните си кадри”, заяви още д-р Димитър Димитров.

Нагнетява се истерия от няколко дни в българското общество, която донякъде прилича на истерията с банките, коментира д-р Емил Райнов, депутат от БСП.

Той напомни, че процедурата за промяна на бюджета предвижда НЗОК да го предложи, здравният министър да го внесе в Министерския съвет и кабинетът да го внесе в Народното събрание (заседание на касата по този въпрос имаше в началото на седмицата).

Кой е казал, че в момента има дефицит, попита Райнов.

Преди два дни Мая Манолова се срещна в парламента с представители на Надзора на здравната каса и на Българския лекарски съюз и обяви, че БСП подкрепя актуализация на бюджета на касата с поне 250 млн. лв. при дупка от близо 330 млн. лв.

Тя обеща до края на следващата седмица ревизията на бюджета да бъде приета от Народното събрание. Отново във вторник на среща с работодателските организации премиерът Пламен Орешарски обявил, че вече е готов с няколко варианта на актуализация на бюджета.

Вчера на заседанието на Министерския съвет обаче не беше внесено предложение за промени в бюджета на НЗОК. Заговори се и за отказ от актуализация.

В интервю за БНТ Орешарски обяви, че не вижда основания за актуализация на държавния бюджет, а без нея няма как да се увеличи бюджетът на НЗОК.

Още миналата седмица членове на Надзорния съвет на касата предупредиха, че парите ще стигнат до септември и после касата няма да може да се разплаща с болниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!