ГЕРБ и ДПС са се разбрали за ремонт в бюджета заради КТБ

Йордан Цонев отрича да е говорил с Борисов по темата

OFFNews 09 юли 2014 в 10:13 8031 8

Бойко Борисов

"Йордан Цонев пое ангажимент, че до края на деня и до края на седмицата трябва да има актуализация на бюджета."

Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като проведе дълъг разговор с финансовия експертна ДПС Йордан Цонев в пленарна зала. Двамата разговаряха около 10 минути, докато председателят Михаил Миков четеше седмичната програма. Дискусията им завърши със стискане на ръце.

След като излезе от залата, от думите на Борисов в кулоарите стана ясно, че двамата с Цонев са разговаряли за актуализация на държавния бюджет, но не само заради кризата в Здравната каса, а и заради ситуацията в КТБ, която трябва да отвори на 21 юли.

"До края на деня ще излезе и ще подадат всичко това, което говоря – какви са цифрите, каква е дупката и от кой бюджет и откъде парите да се сложат там. И като се сложат, съответно толкова да осигурим сигурността на банките след това. С тези пари ще подпрем дупката", посочи бившият премиер".

Председателят на финансовата комисия Йордан  Цонев отказа да дава изявление по финансови теми. Той обаче заяви, че с Борисов са си стиснали ръцете по друга тема.

"Няма да давам изявления по финансови теми, да говорят Гечев и БСП", отсече Йордан Цонев.

Според лидера на ГЕРБ има спешна нужда републиканският бюджет да бъде актуализиран, "за да не остане държавата без буфери и защита" след 21 юли.

"Искаме да знаем на 21-ви какво трябва да се направи, с какви пари ще се направи, с кои резерви ще се направи. Изпратени тези резерви там, на онуй място, откъде ще се вземат тези резерви, за да не остане държавата без никаква защита. И когато ни отговорят на тези въпроси с X, Y и Z, да не споменавам имена, тогава да се потърси персоналната отговорност на службите за атаката по КТБ с жандармерия, полицаи и всичко, което сътвориха седмици наред", коментира председателят на ГЕРБ.

Според Борисов в държавния бюджет трябва да се заложи буфер, който да гарантира сигурността на банковата система. По думите му за целта от БНБ трябва официално да обявят "колко голяма е дупката".

"БНБ трябва да каже – колкото е дупката, толкова пари трябва да се сложат на тази дупка. Как по-ясно да го кажа? Ако не се сложи резерв и се получи след това някой проблем, няма да има след това пари за следваща банка. Искам да гарантирам банковата система, но виновниците – тези недоразумения Орешарски, Чобанов и компания, трябва сега да си понесат отговорността и на хората да им стане ясно", закани се Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови