Кворумът пак пропадна - ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане се разхождат по коридорите

Депутатите трябваше да обсъдят процедурните правила за избор на нов председател на парламента

Ружа Райчева 23 юни 2022 в 09:15 5383 6

Дъждовен ден в НС

Снимка Владимир Шоков/БТА

Дъждовен ден в НС

Кворумът на парламента пропадна и така Народното събрание не успя да започне работа за втори пореден ден. Депутатите от ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" не се регистрираха, а само обикаляха по коридорите на кулоарите. 

По време на проверката на кворума се регистрираха само 110 народни представители, а за да започне пленарното заседание са нужни 121 депутати.

Снимка:Минко Чернев/БТА

Народните представители трябваше да обсъдят процедурните правила за избирането на нов председател на парламента. Вчера "Продължаваме промяната" обявиха, че няма да издигат отново кандидатурата на досегашния председател Никола Минчев, тъй като "нямат мнозинство".

Въпреки слуховете председателят на 45-ото и 46-ото Народно събрание Ива Митева от ИТН преди няколко дни заяви, че няма амбиции да се кандидатира за председателското място.

Зам.-председателят на парламента Мирослав Иванов обяви, че след 30 минути ще направи втора проверка на кворума в опит заседанието все пак да започне. Вчера трите му опита за събиране на кворум бяха неуспешни.

При втората проверка на кворума, която беше близо час след първата, се регистрираха само 112 народни представители.

"Явно е важно да бъде гласуван вот на недоверие на правителството, но не и Народното събрание да продължи нормалния си ход на работа. За съжаление днес няма да можем отново да работим. Желая ви хубав ден, колеги!", заяви зам.-председателят на НС Мирослав Иванов.

След думите му депутатите от "Продължаваме промяната" започнаха да скандират: "Мафия, мафия!".

Така парламентът безславно приключи работата си за днес. По-късно в 15 часа би трябвало да има заседание на парламентарната външна комисия, където да се обсъди т.нар. френско предложение за Северна Македония, но е много вероятно новото мнозинство да саботира кворума и там, както направи вчера. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

6

Анализи

23.06 2022 в 10:25

Ами чакат нареждане от съответните кукловоди, иначе как? Мъка, уж народни представители, а всъщност кукли на верига.

2550

5

alfakentavur

23.06 2022 в 10:14

Така, така. Всеки ден Борисов, Трифонов, Доган и Копейкин действат заедно. По все повече различни точки.
И после ще разправят, че не били коалиция.

Този вод на недоверие е исторически. Защото тласка страната към избори. А и ГЕРБ, и ИТН, и Израждане, които го предизвикаха заради същия този вот ще имат много по-слаби резултати на следващите избори.

75

4

230 млрд баксов

23.06 2022 в 10:00

Мъка, мъка, свалиха правителството и сега даже за председател на парламента не могат да се разберат.
Очертава се много красив автогол на мафията.

1005

3

Блейк7

23.06 2022 в 09:47

Ivanof, предполагам че имаш предвид хаОс-а, а не транслитерирано название на "къщата" от англисйки (house)?

Иначе ИТН тотално се осраха, такава фелдфебелщина в никоя друга парламентарна група не се е наблюдавало - само двама души се изказват от ИТН в този парламент: Тошко и Балабанов, Балабанов и Тошко, Тошко и Балабанов, Балабанов и Тошко и т.н. и т.н.

1687

2

Пенчо Прикарчин

23.06 2022 в 09:46

Егати баклюците.

12073

1

IvanofRumen

23.06 2022 в 09:23

Нека всички да видят кой хвърля страната в Хауса. За сега от този заговор печели само ПП. ИТН-то са най - губещи, но там парите са получени и целта за която бяха създадени от Доган изпълнена. Какво му пука на вампира, Тошка, Балабанов и сие.